[操作疑難] 4k HDR - 1050TI vs 970 ???

最近要砌機, 諗住買張顯示卡。
由於我部電視係support到4k HDR (i.e. Samsung KU6300),
所以想買張出到4k HDR 的 顯示卡。
見到而家二手1050TI同970的價錢好似差唔多,
雖然1050TI TDP 低d, 但970效能好似比較高。
所以想問一下, 如果我想睇4k HDR, 應該買1050TI 抑或係 970 ?

970 係冇 X265 硬解既

970 係冇 X265 硬解既
doggiestyle 發表於 2017-7-21 04:28

自己對呢方面唔係好熟悉, 所以想問一下,
做唔到x265硬解係咪即係會睇唔到x265的片?

自己對呢方面唔係好熟悉, 所以想問一下,
做唔到x265硬解係咪即係會睇唔到x265的片? ...
mu3ic 發表於 2017-7-21 04:31

冇硬解就要用軟解
一般四核應該唔可以流暢地播放 4K 解像度
雖然我曾經用過 4K MON
但宜家手上沒有 ,可能軟件支援好左都唔出奇 ,你可以嘗試 ,但不要問我

冇硬解就要用軟解
一般四核應該唔可以流暢地播放 4K 解像度
雖然我曾經用過 4K MON
但宜家手上沒有 ,可 ...
doggiestyle 發表於 2017-7-21 04:33

我而家用緊r7 1700, 會嘗試下。
但想問一下, 有咩方法可以check 到睇片時的流暢度?

如果要播HDR就唔洗諗970,無HDMI2.0a,同埋PC播4k HDR好麻煩,hardware好多嘢要夾,目前好似得kabylake+內顯播到

如果要播HDR就唔洗諗970,無HDMI2.0a,同埋PC播4k HDR好麻煩,hardware好多嘢要夾,目前好似得kabylake+內 ...
slyh 發表於 2017-7-21 04:47

如果唔係睇UHD Bluray, 而係睇h265/ h264 片源呢 ? ryzen + 970/1050ti 會唔會睇到?
另外都想問下, 我見1050ti d display card 通常都係只係寫住hdmi 2.0, 無寫係a 定 b 定普通2.0,
其實1050ti 播唔播到HDR?

如果唔係睇UHD Bluray, 而係睇h265/ h264 片源呢 ? ryzen + 970/1050ti 會唔會睇到?
另外都想問下, 我見10 ...
mu3ic 發表於 2017-7-21 04:51

上網睇1050ti公版設計係有HDMI2.0b,咁應該係出到HDR的,至於H265軟解我相信ryzen唔係問題

不過問題係目前如果你想睇HDR片,除咗netflix/bluray之外應該無乜揀擇

我用1050Ti,用家中4K三星電視玩過Bio7出HDR,有新用新喇。

ryzen雖然軟解到H265
但係ryzen軟解+970會比用1050做硬解熱好多