[操作疑難] (Drop Frame問題) 睇Youtube時會否開硬解 ?

大家好, 我想問一下大家, 平時睇Youtube的時候, 會唔會開硬解?
同埋, 開硬解睇youtube有frame drop係唔係正常?

話說我最近砌左部機,
CPU: Ryzen 1700
GPU: Asus 970 oc
web browser用緊chrome,
有時會開youtube睇4k片.

我知道chrome嘅setting入面有得選擇開唔開hardware acceleration, 如下圖:

我試過開左hardware acceleration, 發現睇1分鐘的4k片可以drop超過50 frames:

但當我關左個hardware acceleration, 同一條4k片, 1分鐘就只drop 4 frames:

測試中的片源: https://www.youtube.com/watch?v=pMxgov6_5TA

所以想問一下, 到底係我張卡有問題, 定還是根本睇youtube係唔應該開hardware acceleration?

970 唔係完全硬解VP9. 無真正的全硬解.

970 唔係完全硬解VP9. 無真正的全硬解.
MirageKnight 發表於 2017-7-27 01:27

所以我呢個情況應該關左個hardware acceleration?
另外想問下, pascal的話支唔支持硬解vp9?

點解你可以揀4K
我得1440p

點解你可以揀4K
我得1440p
manhoi 發表於 2017-7-27 01:57

你係唔係裝左h264ify?

你係唔係裝左h264ify?
mu3ic 發表於 2017-7-27 02:15

冇裝喎

點解你可以揀4K
我得1440p
manhoi 發表於 2017-7-27 01:57

我WINDOWS 7用CHROME有4K揀, 用FIREFOX最盡得1080P, IE得720P.

想問一下睇到4k的各位frame drop 情況如何

所以我呢個情況應該關左個hardware acceleration?
另外想問下, pascal的話支唔支持硬解vp9? ...
mu3ic 發表於 2017-7-27 01:34

GTX 1060  Win10 + Chrome 行 4k 冇問題
pascal支持硬解vp9 4K

GTX970 不 support 硬解vp9
要 GTX 750 打後先 ok
https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_PureVideo#Feature_Set_F

GTX 1060  Win10 + Chrome 行 4k 冇問題
pascal支持硬解vp9 4K

GTX970 不 support 硬解vp9
要 GTX 75 ...
~蜜蜂~ 發表於 2017-7-27 20:34

但我想問, 既然gtx970唔support硬解vp9,
點解關左個hardware acceleration 之後frame drop會少咁多?