回復 18 #我唔係打手

你想係SDR 電視正確出到HDR content D色又唔會奇奇怪怪so far 得madVR做得到

via HKEPC Reader for Android

回復 我唔係打手

你想係SDR 電視正確出到HDR content D色又唔會奇奇怪怪so far 得madVR做得到

via HKEPC  ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-5 13:40

但樓主依家顯然係乜都未有
咁當然係買部有HDR的電視最簡單啦
否則本來張1030攪得掂的野, 依家攪到要買1050TI, 樓主仲話本來想買1070
個差價都夠買部細呎吋有HDR的4K電視
LG部43吋 HDR 4K電視都係賣5千幾
https://www.price.com.hk/product.php?p=258491

so, apple tv 4k
maffy 發表於 2018-3-5 04:33
依家支援全景聲未

駁唔駁到 UHD bluray drive 或者出唔出到 UHD ISO menu 架?
定係只睇到 rip / streaming ?? ...
Hippo 發表於 5-3-2018 11:36

Apple TV 好似冇軟件開到4K 原盤?為睇戲直接買隻播放盒好過啦,1千內有交易

真係想知道樓主用咩mon/電視睇HDR
btw樓主水已潛

搭咀問一問,我有sony 55x8500c support hdr,有一張asus 1050ti,咁要咩cpu先可以睇得順hdr影片?

搭咀問一問,我有sony 55x8500c support hdr,有一張asus 1050ti,咁要咩cpu先可以睇得順hdr影片? ...
LoBo 發表於 2018-3-5 18:35

可參考這一篇文章的設定
http://www.hd.club.tw/thread-217528-1-1.html

之前有師兄用madvd睇4K要用到1080ti SLI...

睇你有幾高/多processing要做

之前有師兄用madvd睇4K要用到1080ti SLI...

睇你有幾高/多processing要做
samhcl 發表於 2018-3-6 13:44

所以重點係部電腦Mon/電視本身有冇HDR功能
有的話, 好似我上面條link咁, HDR的那部份, 就用passthrough模式直接交比電腦Mon/電視本身的視頻運算晶片做, 會慳好多資源
正如我下面另一條link的8/F咁講, 要輕鬆咁出HDR, 要四樣野配合(不計要用MadVR模擬HDR)
OS+Player+VGA+Monitor   
OS->建議Win10
Player-> potplayer + MadVR
VGA -> 最新driver + HDMI2.0a
Monitor - > 支援HDR
http://www.hd.club.tw/thread-217351-1-4.html

但樓主依家顯然係乜都未有
咁當然係買部有HDR的電視最簡單啦
否則本來張1030攪得掂的野, 依家攪到要買105 ...
我唔係打手 發表於 2018-3-5 13:59

同意, 直接買HDR TV 可能係簡單d 既方法有部 TV 支援 HDR , 而且.  4k TV 都越來越平, 我建議 樓主 考慮呢個方法, 建議 Samsung, LG, Panasonic, 等等