所以重點係部電腦/電視本身有冇HDR功能
有的話, 好似我上面條link咁, 用passthrough模式直接交比電腦/電 ...
peterma 發表於 2018-3-6 14:29

多謝師兄分享,非常有用的資訊和link, 己bookmark

同意, 直接買HDR TV 可能係簡單d 既方法有部 TV 支援 HDR , 而且.  4k TV 都越來越平, 我建議 樓主 考慮呢 ...
校草 發表於 2018-3-6 21:03

直接買部HDR TV都無用
本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦同Madvr,只可惜Samsung,LG都無一部播4k 10 bit HDR片係兼容到出字幕
其中Samsung可以用DS video再經內置player黎播出到字幕,但播一些50GB以上既片就出現爆格兼停頓,電視本身粒chips唔夠行
除非你每次睇4k片都係用部UHD BD player播啦

回復 32 #bbgirl223

What about Sony / Panasonic?

via HKEPC Reader for Android

回復 bbgirl223

What about Sony / Panasonic?

zgmfx12a 發表於 2018-3-7 16:15

果兩隻牌子無機係手試唔到唔知

本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦 ...
bbgirl223 發表於 2018-3-6 23:38

LG用家

佢個os,經lan,畫面ok
不過冇字幕

而且不太好用

回復 34 #bbgirl223

屋企有EZ1000, 不過個media player D function 少到爆

回復 bbgirl223

屋企有EZ1000, 不過個media player D function 少到爆  

via HKEPC Reader for Andr ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-7 18:52

少function都唔緊要,最緊要係出到畫面靚同兼容字幕,而家幾乎所有4k 10bit HDR片都係西片,唔通剩係睇DEMO片咩

除非你每次睇4k片都係用部UHD BD player播啦
bbgirl223 發表於 2018-3-6 11:38 PM

買得4K電視買埋Player傍身都好正常
最慘香港選擇少到
Panasonic UB900, Sony UBP-X800/X1000 通通無入焗買美/日版

本來由電視經DLNA或者USB用電視內置player播係最靚既,根本就唔使用咩電腦 ...
bbgirl223 發表於 2018-3-6 23:38

多謝SHARE. 其實要唔要match 返同牌子既BD player 同 TV? (例如) LG TV 一定要配返 LG BD player)

多謝SHARE. 其實要唔要match 返同牌子既BD player 同 TV? (例如) LG TV 一定要配返 LG BD player) ...
校草 發表於 2018-3-8 14:54

冇需要