SONY 75Z9D HDMI Port No.3
UHD630 + Gigabyte Z370N-WIFI HDMI 2.0 Port
播 SONY HDR 測試片
MadVR set passthrough 嗰項 出唔到 HDR,電視本身 HDR 自動設定 同 HDR 關閉 效果一致
PowerDVD 播 4K BD 光碟就正常出到,電視本身 HDR 自動設定 同 HDR10 效果一致
唔知點解

同埋根據呢個狀況(內顯 搞唔掂 檔案嘅 HDR)
如果你想 睇片 同 睇碟 一齊得
必須 內顯+指定主機板 同 獨顯 一齊有
檔案用 獨顯 處理
光碟用 內顯+指定主機板 處理

回覆 50# y.man31

無留意
自用緊sony x800
曾經考慮過oppo 203

回覆 52# nelsonlee130
播SSA字幕有冇問題?同埋會自動讀嗎?

冇字幕? 係唔係關片源事? 因為我D FD 可以睇戲睇到字幕, 佢地都係用緊 LG TV . ...
y.man31 發表於 2018-3-14 11:59

我用nas dlna放片
外掛字幕,有D ok,有D fail

Mkv 內建字幕,ssa係fail的

已放棄,睇netflix算

回復 51 #MelonGx

HDMI 2.0 夠bandwidth係4k 60Hz 444 下播10bits HDR? 試下梗硬set 30Hz 再用passthrough 得唔得

via HKEPC Reader for Android

回復 MelonGx

HDMI 2.0 夠bandwidth係4k 60Hz 444 下播10bits HDR? 試下梗硬set 30Hz 再用passthrough 得 ...
zgmfx12a 發表於 2018-3-15 13:21

應該唔得
維基:
『HDMI 2.0a
2015年4月8日提出
支援高動態範圍成像(HDR)

HDMI 2.0b
支援高動態範圍成像(HDR)影片的傳輸 頻寬高達18Gbps 4K @ 50與/ 60(2160P),這是1080/60的影片解析度的清晰的4倍 多達32個音訊通道進行多維身臨其境的音訊體驗 最多的最高音訊保真度1536kHz音訊取樣頻率 雙影片的同時遞送流提供給多個用戶在同一螢幕上 同時傳送多路音訊多用戶(最多4) 9影片寬高比:為廣角戲劇21支援 影片和音訊流的動態同步 CEC擴充功能通過單一控制點提供更多的擴充功能命令和消費電子裝置的控制』

而且仲要留意條HDMI線的版本都要配合

回覆 53# jc0604535

你意思係BD + USB外掛字幕? 唔得
NAS播 .ts 檔連字幕就無問題

想請教大家,

打算睇電腦既 4K UHD BD 片源,
畫面 經 HDMI-2.0b x2 + Display Port-1.4 出3隻 monitor/TV,
聲音 經 HDMI-2.0b x1 去 Amplifier 解 Dolby Atmos 出.

本身已有 support Dolby Atmos 既 Amplifier.
準備買呢張 Display Card, Gigabyte GTX 1050 Windforce 2G GV-N1050WF2-2GD, 呢張卡有3個 HDMI-2.0b

我咁樣做 work 唔 work?

單純為播4K HDR 10BIT而砌部PC,倒不如買OPPO 203好過,起碼慳位慳電又專精,就是不知道可否完美播放(下載)主流字幕格式?
睇到有部Egreat A11 硬盤4K HDR播放器就做到,若再追加BD player就一流~~

想請教大家,

打算睇電腦既 4K UHD BD 片源,
畫面 經 HDMI-2.0b x2 + Display Port-1.4 出3隻 monitor/TV ...
mankowk 發表於 2018-3-15 17:56

呢個要問顯示卡生產商 或者 nVidia
單純為播4K HDR 10BIT而砌部PC,倒不如買OPPO 203好過,起碼慳位慳電又專精,就是不知道可否完美播放(下載) ...
jc0604535 發表於 2018-3-16 16:37

有夠級數嘅顯卡就得