買得水貨 梗係買有得RMA嘅牌子啦
遇到呢啲情況就寄去RMA囉
有幾麻煩喎
若然連顯卡呢啲都買無得RMA ...
pang1987 發表於 2019-1-10 23:54

A卡邊張可以RMA?

Sapphire、MSI、Gigabyte、Asus、Asrock都唔得。

A卡邊張可以RMA?

Sapphire、MSI、Gigabyte、Asus、Asrock都唔得。
chris_kai_kai 發表於 2019-1-11 08:38

唔係唔可以RMA,假設張卡係美國買,你就要自己俾錢寄去美國,之後維修完廠家再寄去你美國集運地址,再自行經集運送番香港

via HKEPC Reader for Android

唔係唔可以RMA,假設張卡係美國買,你就要自己俾錢寄去美國,之後維修完廠家再寄去你美國集運地址,再自 ...
m92fshing 發表於 2019-1-11 09:03

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就無乜吸引力。

顯卡,底板都係高危,因為太多電子零件。玩左diy接近廿年,唔係未試過顯卡買新會壞

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就 ...
chris_kai_kai 發表於 2019-1-11 11:24

買行貨都有麻煩既地方,第一就係驚撞到驗屍官,成日少少野都當人為損壞唔保,谷氣!  第二,要花時間來回代理2次,已經無咗一日人工同4次車費

如果買張卡值2千以上,水貨同行貨差價大過5百,其實都值得買。因為郵局用e-express寄2kg貨去美國只係$150,再加上集運4磅野番香港約$100,每次維修成本約$250,但就唔駛花你好多時間

張卡壞左

我電腦咁多樣零件,顯卡壞既次數最多。

多謝師兄更正,但問題係去美國既來回運費同時間,而且某啲顯卡有一定重量,唔係比行貨平得多,對我嚟講就 ...
chris_kai_kai 發表於 11-1-2019 11:24 AM

學樓上ching咪得囉, 再唔係 A卡無咁咪買N卡囉
老佬貨唔吸引你 ,相對來講 行貨所謂保養 對我亦都完全無吸引力
我情願花錢去順豐郵局寄去rma,都唔願亦唔會花時間花精神去所謂代理做保養維修
亦唔見得行貨維修一定快過RMA  講運費 我請假去代理 一定貴過我寄RMA
你鐘意行貨就用得開心啲 我鐘意外國貨我都買得開心

evga 全球RMA 寄台灣真係方便,希望佢出A卡

學樓上ching咪得囉, 再唔係 A卡無咁咪買N卡囉
老佬貨唔吸引你 ,相對來講 行貨所謂保養 對我亦都完 ...
pang1987 發表於 2019-1-13 19:51

N卡無fluid motion,唔係個個買張顯卡都剩係打機

N卡無fluid motion,唔係個個買張顯卡都剩係打機
chris_kai_kai 發表於 13-1-2019 10:06 PM

咁咪學樓上ching話齋 自己寄去買嘅國家再集運囉
辦法總比困難多 唔好再比藉口出黎了