有無人用RTX 2080 有呢個小問題?

其實唔算係咩問題,係有d 奇怪啫
我係用闊mon的,有時會一邊開個youtube 俾BB 聽歌,另一邊就用window mode打FIFA
youtube 果邊轉廣告果一下會令到右邊game window 窒一窒
其實問題好小,不過怪在我之前用1070 就無呢個現象,反而轉左2080就有
代表d 咩呢?

其實唔算係咩問題,係有d 奇怪啫
我係用闊mon的,有時會一邊開個youtube 俾BB 聽歌,另一邊就用window mode ...
Ronarch 發表於 2019-1-3 23:25

呢個唔系正常現象咩??
我之前用過D顯卡一路都系甘
你張1070反而甘好???

兩邊都食GPU果時實會窒

哈,咁可能係純粹之前張1070 (msi armor) 係呢方面 (2D graphic) 優化更好啦

哈,咁可能係純粹之前張1070 (msi armor) 係呢方面 (2D graphic) 優化更好啦
Ronarch 發表於 2019-1-4 18:04

cpu係咩?
可能因為以前個bottleneck喺gpu,cpu有好多時間都喺度等緊gpu做嘢,有多d時間去理youtube。

而家gpu快左咁多,變相cpu多左嘢做,冇咁多時間理youtube。

有冇得限低隻game fps?或者喺task manager set少條thread俾隻game,將呢個thread set俾browser

via HKEPC Reader for Android

cpu係咩?
可能因為以前個bottleneck喺gpu,cpu有好多時間都喺度等緊gpu做嘢,有多d時間去理youtube。

...
gserli 發表於 2019-1-5 10:11

其實他甘的情況:
我覺得最好就買多張入門顯卡,然后接第二個MON,甘樣先無甘影響,如果唔介意甘的情況都可以甘繼續用。

cpu係咩?

...
gserli 發表於 2019-1-5 10:11

6700k
玩fifa應該都綽綽有餘

有冇試過其他版本display driver ?

假日插花已成習慣

firefox 用 "AdBlocker for YouTube", 清爽
我家中部殘機, 可以一邊打 game 出 lcd mon(仲用僅maxwell), 一邊播片 lcd tv (powerDVD 或 youtube)無問題, 唯獨需要播片設定聲音輸出

另外, 如果耍 win10 既話, 電源管理用高效能, 及將 game 改到高 priority執行.

6700k
玩fifa應該都綽綽有餘
Ronarch 發表於 2019-1-5 12:21

睇下係cpu 定 gpu usage高先啦