[操作疑難] potplayer Madvr filter 輸出問題

本人potplayer (64 bit) 加裝madvr 及LAV filter後,播影片發現視訊<輸出變為4096 X  -2160> (用1080P屏幕),

每當使用全螢幕顯示時,視訊會變大然後Nvidia Game Experience會執行,然後影片才能正常全螢幕播送,請問應該怎樣設定potplayer才能正常輸出?

另外使用LAV audio Decoder 時,若是HDMI輸出AV AMP,我即使已set 了pass through

,音訊會轉碼為PCM再傳輸到AV AMP,請問怎樣設定才能把原始音訊直接HDMI by pass到  AV AMP解碼?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想 pass DTS/Dolby 係LAV audio 入面set

唔想全屏獨佔就唔好係madvr入面開fullscreen exclusive mode
TV有HDR就SET可以埋PASSTHROUGH HDR TO DISPLAY

想 pass DTS/Dolby 係LAV audio 入面set

唔想全屏獨佔就唔好係madvr入面開fullscreen exclusive mode
TV有 ...
mooninman 發表於 2019-1-10 09:19
謝謝,關了 fullscreen automatic exclusive mode後冇全螢幕播影沒再閃一閃了,但是那個"輸出:4096 X  -2160" 仍然顯示。
我已經喺LAV AUDIO SETTING個bitStreaming 度鈎選晒 所有音訊格式,都係唔可以pass through

如果係LAV AUDIO 鈎晒bitStreaming 就唔會出pcm 食唔到就冇聲出
你再post個osd黎睇

如果係LAV AUDIO 鈎晒bitStreaming 就唔會出pcm 食唔到就冇聲出
你再post個osd黎睇
mooninman 發表於 2019-1-10 11:05

我是這樣設定但不能TRUEHD PASSTHROUGH 到AV AMP

試吓咁set得唔得,
potplayer > 音訊 >預設聲音輸出裝置 > 自動
再喺系統音響set返av amp做預設

回覆 5# jc0604535

係咪display driver set錯左
點解會出左4096唔係3840?

係咪display driver set錯左
點解會出左4096唔係3840?
bbgirl223 發表於 2019-1-10 23:34
安裝完MadVR + LAV 後,便顯示"4096 X - 2160"了。我Reset Potplayer 後是這樣的。

安裝完MadVR + LAV 後,便顯示"4096 X - 2160"了。我Reset Potplayer 後是這樣的。
jc0604535 發表於 2019-1-10 23:49

呢個輸出正常返,不過唔係用Madvr