[操作疑難] 請問而家最基本的顥卡是什麼型號?

我以前用ATI HD3450,
大概10年前,
而家電腦又話CPU可硬解,
我發覺解唔到既?
睇新聞台的走馬燈就知解唔到了.
唔該.

2060或以上

2060或以上
sport 發表於 2019-1-30 13:54

唔好玩野
最最最基本款大概係gt 930掛...

HD3450硬解1080p還可以, 1080i咪搞
1080i最起碼都HD4650先做到似樣既反交錯

而家市面上最cheap應該係GT710
不過個人建議最少都買GT730, 最好買GT1030

至於intel graphics硬解, 你對畫質冇要求就用啦

解碼卡比舊機用,最好買免插電1050果D, 去二手區收張有保既400-500蚊

保險D解4k 最少1050 2G

我以前用ATI HD3450,
大概10年前,
而家電腦又話CPU可硬解,
我發覺解唔到既?
睇新聞台的走馬燈就知解唔到 ...
cityhunt 發表於 30/1/2019 01:50 PM

CPU硬解應該都要software support?
用VLC / potplayer應該ok

我係公司部SFF機用Zotac GT1030 GDDR5
同埋GT1030有GDDR5版同DDR4版
性能差距巨大,DDR版部份分數連GT730都嬴唔到
真係要買時要小心唔好俾Sales用GDDR4呢個名fake到

二手買RX470 480睇得又打得~~

10年前已經底板好多 onboard 晶片同CPU 都話硬解1080,例如Intel G31 , AMD 870, 但一過biterate, 當堂訓底架,要有保証就買1050 或 rx560 起