[操作疑難] 用 1080Ti 好定 1070 SLI 好?

如題

牛用1200W,供電不成問題

單卡永遠好過雙卡...

單卡永遠好過雙卡...
marcusmw 發表於 2019-2-14 17:58

咁 sli 整黎做咩   

淨係 for 1080ti sli/ 2080ti sli?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回覆 3# tompkyou

為打機真係無必要出雙卡, 原因好簡單, 好少game 支援雙卡。
就算有, 好多時都有bug
所以純粹為打機就無必要, 除非你有其他需求。

回覆  tompkyou

為打機真係無必要出雙卡, 原因好簡單, 好少game 支援雙卡。
就算有, 好多時都有bug:titt ...
TIMAXER 發表於 2019-2-14 18:46

Sli 仲可以有咩需求先用?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

咁 sli 整黎做咩   

淨係 for 1080ti sli/ 2080ti sli?

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2. ...
tompkyou 發表於 2019-2-14 18:19

SLI係想提升performance,假如已經係最快嘅嘅卡,一張都唔夠的話可以加多一張行SLI,放响中階卡上雖然都可以行SLI黎升performance,但係要軟件上support先得,假如唔support的話變番行一張。

所以買一張快卡好用D

回覆 5# tompkyou

已經愈來愈多game 唔支援SLI
https://babeltechreviews.com/the ... 70-ti-sli-review/3/
加上SLI 有機會令到frame time 唔平穩,
而且 SLI 1+1 ≠ 2
就算FPS 上升,都有機會感覺到lag
SLI 仲要考慮埋雙卡積熱問題
我就揀1080ti > 1070 sli

回覆  tompkyou

已經愈來愈多game 唔支援SLI

加上SLI 有機會令到frame time 唔平穩,
而且 SLI 1+1 ≠ 2 ...
happychanbb 發表於 2019-2-14 20:42

咁呢個技術真係搵笨

1080ti 好啲, 我之前見二手1070咁平都差啲買多張行sli. 依家用1080ti😂

散熱,
非公2個2.5slot夾住,
頂果張會吸左底果張散出黎既熱,
你小心打場機頂果張既溫度上80,90度,(大作一定會)
仲有,2張卡之間既個位太窄,
就算你側板可以裝一堆風扇都散唔走果D廢熱.

仲有接觸點問題,
有時因為裝果時接觸不良,
打機畫面會黑左,綠左,發格,
要重拆裝過,
拆黎拆去係好煩.