由Intel HD630轉番用AMD5450, 可以相差甘遠?

部機onboard 3 output 有bug, 第一下開機會hold住係bios, 要即Ctrl Alt Dlt 再boot先正常.  如果兩隻就無事.

忍到今日安番張過氣十足的AMD5450, 唔單只fix左3mon出的問題, D 色同立體感即係唔同曬, Windows 10 icon 同白色準確好多.

我覺得最大分別係內顯送的 外顯要俾錢買的

D人成日比較A卡N卡色水
多數冇比較埋INTEL

多數冇比較埋INTEL
killer699 發表於 2019-3-1 22:14

intel 不值一提

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

AMD 同 NVIDIA 色水係唔同
但 INTEL 直情係甩色

AMD 同 NVIDIA 色水係唔同
但 INTEL 直情係甩色
doggiestyle 發表於 2019-3-1 22:32

唔只甩色, D字仲係化開.

今日換左後睇野舒服好多

多數冇比較埋INTEL
killer699 發表於 2019-3-1 22:14

等埋Intel張Display卡後就有得比較了.  唔知佢D色似Nikon, Sony定Canon呢?

唔只甩色, D字仲係化開.

今日換左後睇野舒服好多
PowerShot 發表於 2019-3-2 01:15

完全同意,我之前同樣遇到相同情況。

via HKEPC Reader for Android

部機onboard 3 output 有bug, 第一下開機會hold住係bios, 要即Ctrl Alt Dlt 再boot先正常.  如果兩隻就無事 ...
PowerShot 發表於 2019-3-1 16:27

VGA定DVI/DP輸出?

我反而覺得應該係你底板可能有野壞左

如果INTEL內顯色彩真係咁有問題, APPLE 又點樣做到全部裝置色準表現
字會化好明顯已經係故障, 當然如果你仲係VGA當我冇講過,INTEL VGA真係差D

VGA定DVI/DP輸出?

我反而覺得應該係你底板可能有野壞左

如果INTEL內顯色彩真係咁有問題, APPLE  ...
s84292 發表於 2019-3-2 10:45

onboard係用VGA+ HDMI + HDMI

5450係HDMI + DVI + DVI

MAC機可能有自己的方式較過黎.  我之前攪Function, 佢都話Apple出的色比Windows 的清晰D