點選擇好 rtx ??gtx?? vega??

呢家 rtx 2060, gtx1070, 同 vega 56  都是 3千左右都有

3張卡都打算用 blower 卡.. 因為 打算用個垃圾桶 itx 機箱

配 Ryzen 5 2600 + ASUS B450i

好似 最正路既都係 買 rtx 咁.

呢家 rtx 2060, gtx1070, 同 vega 56  都是 3千左右都有

3張卡都打算用 blower 卡.. 因為 打算用個垃圾桶  ...
kuromochi 發表於 2019-3-27 09:50

正解

同埋blower一定好吵好熱, 自己小心了

要平就買二手10系

我都明 blower 會 嘈d,
不過 又怕個 case 既 抽風唔太 夠力去 抽 開放式既 卡既 熱風. 所以考慮緊 blower卡
女友要用  銀河w1 戈隻箱, 得機頂一個140mm 抽風.

尼個價位都係 2060 啦,
除非你會玩power table 或者搵到 2千頭既 vega 56 否則唔推薦.

我都明 blower 會 嘈d,
不過 又怕個 case 既 抽風唔太 夠力去 抽 開放式既 卡既 熱風. 所以考慮緊 blower卡 ...
kuromochi 發表於 2019-3-27 10:11

我試過用blower, 唔係吵少少咁簡單, 打機full load係超吵, 帶住耳機都好大聲

買blower傻既無腦既人先會推薦買vega熱好多, 買blower 2060溫度低些會無咁吵

回覆 4# crackong

2千頭我諗緊 msi  GTX 1660ti AERO ITX , itx卡就 可以加把抽氣扇, hahaha

回覆  crackong

2千頭我諗緊 msi  GTX 1660ti AERO ITX , itx卡就 可以加把抽氣扇, hahaha ...
kuromochi 發表於 2019-3-27 12:23

1660ti 都唔錯.
超兩野就 = 2060 既表現.
RTX 效果以2060 個性能唔要都擺就

回覆  crackong

2千頭我諗緊 msi  GTX 1660ti AERO ITX , itx卡就 可以加把抽氣扇, hahaha ...
kuromochi 發表於 2019-3-27 12:23

一定會買RTX版, DLSS, RTX, encoding, 宜家無用將來未必無用, 加上效能係勁左, 二手價都硬好多, 絕對唔會蝕抵

散熱本身已經差既話, 超頻就仲熱仲吵

如果超頻係咁計, 2060超下都變2070, 不斷downgrade落去咁既邏輯買張GT 730就夠

呢度D人好多都無乜常識, 無料扮四條亂咁老點人, 自己小心呢D井底之蛙

一定會買RTX版, DLSS, RTX, encoding, 宜家無用將來未必無用, 加上效能係勁左, 二手價都硬好多, 絕對唔會蝕抵

散熱本身已經差既話, 超頻就仲熱仲吵

如果超頻係咁計, 2060超下都變2070, 不斷downgrade落去咁既邏輯買張GT 730就夠

呢度D人好多都無乜常識, 無料扮四條亂咁老點人, 自己小心呢D井底之蛙
gn01119056 發表於 2019-3-27 14:18

哇ching 做咩無啦啦要人身攻擊EPC 人, 仲要一野"好多"打曬所有人 ?
你鐘意RTX 卡姐, 唔洗咁兇喎.

我會揀1070
1070有8GB,2060得6GB