剪片4K preview effect好lag想換卡……

用緊1050/2GB……
考慮緊:
1660 - ASUS TUF-GAMING GTX1660 6GB GDDR5
1660Ti - ASUS PHOENIX GTX1660TI 6GB GDDR6
1070二手
2060剪片應該用唔著

我一部用緊1080TI 一部用緊VEGA56
都係好慢 做proxy剪好過

我一部用緊1080TI 一部用緊VEGA56
都係好慢 做proxy剪好過
ten123456789 發表於 2019-4-9 19:30

竟然?部機咩spec?
之前睇過笑波子砌女條片,佢部機行兩張1080Ti剪片preview effect果陣好順。

回覆 3# Man@MFHK

一部2620v4+vega56 一部1950x+1080ti
直接preview GH5或者FS7 footage都lag
靠proxy剪

回覆  Man@MFHK

一部2620v4+vega56 一部1950x+1080ti
直接preview GH5或者FS7 footage都lag
靠proxy剪 ...
ten123456789 發表於 2019-4-9 21:02

係咪 CPU 單核太慢?
1950X 單核打和 四代 咋喎

係咪 CPU 單核太慢?
1950X 單核打和 四代 咋喎
MelonGx 發表於 2019-4-9 22:02

preview唔係睇GPU?
建議執張2手1070

係唔係唔够ram?

係唔係唔够ram?
sport 發表於 2019-4-9 22:54

本來已經32GB,岩岩先打爆128⋯⋯

本來已經32GB,岩岩先打爆128⋯⋯
Man@MFHK 發表於 2019-4-9 23:12

冇奶油打爆128都lag,前片食CPU,你粒?

冇奶油打爆128都lag,前片食CPU,你粒?
sport 發表於 2019-4-9 23:18

7900X,肯定唔關佢事,已經特登熄硬體加速俾粒U盡情發揮,如果唔係仲惡頂。
換完RAM先一日未試過剪重effect,頭先正常剪段分零鐘無落過場無effect既4K當然無問題。
不過GPU RAM常滿係事實。