請原諒我直,用得咁淒涼,就唔好用囉!

開冷氣咪得發生咩事

用 egpu 就可以了
打機果時先開個 egpu box,唔打機時個 mon 會跳去有 signal 個 hdmi 到

via HKEPC Reader for Android

好奇怪呢樣野notebook多年前已經可以做得到但PC到家陣都冇呢個功能
kenken33 發表於 2019-5-13 23:57

lga1155 sandy bridge果陣就有呢樣野
好似叫Lucid Virtu

我之前都問過同樣既野

https://www.hkepc.com/forum/view ... p;extra=&page=1

黎緊天熱,應該會暫停玩PC重game,PC玩輕game或煲劇煲動漫睇戲算,重game玩PS4(雖然都係熱但好似冇PC顯卡咁誇)

回覆  kenken33

有咩好奇怪 你desktop條線就係插落顯卡度 點出內顯?
joshuabb 發表於 2019-5-14 00:24

想問問如果掹走張顯示卡,再直接插落內顯那裡,是不是已經完成?是否不須要入bios做setting?因為不懂bios⋯⋯

回覆 26# Jim128

你無入bios disable內顯+無插顯卡的話 底板識得自己認
但其實現時顯卡唔係打機果陣 真係唔熱 顯卡風扇係gpu閒置果陣甚至可以唔轉都得
所以我覺得無必要為果少少熱氣 咁勞師動眾又插又拆

好奇怪呢樣野notebook多年前已經可以做得到但PC到家陣都冇呢個功能
kenken33 發表於 2019-5-13 23:57

NOTEBOOK 的獨立顯卡,好多係冇獨立輸出功能,設計個陣就係BYPASS 內顯出

好多NV NOTEBOOK插DP出唔到GSYNC的原因就係因為INTEL內顯冇支持,
又冇獨立線路比NOTEBOOK顯卡佢直接出信號

桌面機都做到,你用雷電3外置顯卡盒, 佢就係類似NOTEBOOK平台的原理,
運算完就將畫面送返去本機內顯輸出

回覆  Jim128

你無入bios disable內顯+無插顯卡的話 底板識得自己認
但其實現時顯卡唔係打機果陣 真係 ...
joshuabb 發表於 2019-5-15 15:54

明白了,自動辯認太好了!
我不打機,在我來說不是太大問題⋯⋯

回覆 2# lyh1993

C兄正解XDD