聽講INTEL獨顯將最完整支持DX12特性?

INTEL獨顯將最完整支持DX12特性
之前DX12吹到幾勁結果ATI同NV都唔buy距

雖然聽講得1070左右級數
但如果真係完全支持DX12 多顯卡支援完美就

ATI 有唔BUY咩, 唔係DX12好過DX11咩?
之前睇係冇咩game 用DX12

ATI 有唔BUY咩, 唔係DX12好過DX11咩?
之前睇係冇咩game 用DX12
mingming123 發表於 2019-9-5 22:20

AMD(ATI)係Vulkan表現好過DX12

佢內顯色淡既問題唔知會唔會改善
不過呢 D 白老鼠中既白老鼠
唔知邊位高人會去試用

十幾年前用過intel 顯示卡, 超級大伏
呢世都應該唔會再用

十幾年前用過intel 顯示卡, 超級大伏
呢世都應該唔會再用
Baggio3go 發表於 2019-9-6 00:49

i740?

DX12唔BUY係因為冇GAME..
GAME因為開發難度太大..所以之前冇DX12..

INTEL獨顯將最完整支持DX12特性
之前DX12吹到幾勁結果ATI同NV都唔buy距

雖然聽講得1070左右級數 ...
SEIKO 發表於 2019-9-5 21:34

DX12 幾時有唔Buy, 特性就差唔多齊晒啦~不過冇乜人用JA
AMD 係Vulkan好過DX12係好正常,
Vulkan本來就係AMD開發出來的Mantle API,
然後發現根本冇人用又唔想晒,再捐出來然後以MANTLE做基礎開發當下一代OPENGL用

Vulkan同DX12 注定係少人用,因為佢將好多底層優化丟晒比遊戲開發者
除非遊戲開發引擎成熟到可以做晒硬體優化工作,唔係基本上都唔洗諗可以幾普及

vulkan同dx12開發的初期本來打算大幅度提高驅動底層效率同完全多線性黎解放cpu性能,
令到GPU可以發揮到去極限 (當年仲係2到4核心為主流)
結果依家cpu性能過剩根本唔存在咩大問題,反而依家係gpu問題,
特別係本身n卡dx11年代就已經做左驅動程式層面上左類似dx12的多工優化,
有一段時間因為DX12多一層雙重優化反而出現負效果

花多幾千個鍾工時做底層優化可能快得10-20%,吃力不討好,仲要怕唔穩定
得大型開發商會有咁O既人力物力去搞

Vulkan可以linux用

via HKEPC Reader for Android

Vulkan 最搞笑係 20 系支援咗之後
D Vulkan Game 20 系打到 AMD 起唔到身
本來 10 系唔支援 Vulkan,Vega 56 可以砌低 1080Ti