[操作疑難] 最近睇HEVC的片會又窒又爆格

我部機
Ryzen5 2600
32G ram
vega56 @adrenalin 19.9.2
ASUS XG32VQR
Windows10 @1903 (18362.356)

最近發現HEVC嘅片又窒又爆格(以前睇好順) 但其他H264,VP9都冇問題好順 不論PotPlayer, K-Lite_Codec_Pack都唔得
究竟係咩原因? 會唔會關windows最近update過 定係 AMD driver事 ?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有用LAV開硬解

關左佢調返:none

就唔會爆格

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

有用LAV開硬解

關左佢調返:none

就唔會爆格

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
1chi 發表於 2019-9-21 02:07

我發現關左HEVC10就唔再爆格
但係好窒 CPU同display card的使用率都好少

我發現關左HEVC10就唔再爆格
但係好窒 CPU同display card的使用率都好少
manhoi 發表於 2019-9-21 02:47

片源係4k?有無link  等我試試
我用vega64  + 19.9.2

片源係4k?有無link  等我試試
我用vega64  + 19.9.2
1chi 發表於 2019-9-21 02:51

下載呢度

還有其他

manhoi 發表於 2019-9-21 03:17

都Ok順 無爆格
唔識截hdr圖,用手機影

都Ok順 無爆格
唔識截hdr圖,用手機影  

1chi 發表於 2019-9-21 03:50

你用咩player播 setting係點樣?
Windows係咩版本?

DOWNGRADE 返去之前用得好地地版本

你用咩player播 setting係點樣?
Windows係咩版本?
manhoi 發表於 2019-9-21 07:56

win10 1903

回復 1 #manhoi

用purecodec pack 最新版?

via HKEPC Reader for Android