[操作疑難] 想請問部機~時大時細聲

因為我發覺~好似係有D GAME 突然RUN得勁個下~部電腦~就好大聲~~唔知係咪顯卡個FAN~突然轉勁左????我用梗ASUS TUF Gaming X3 Radeon™ RX 5700 XT OC 8GB GDDR6~~

定係CPU 一體水個FAN見CPU 行得勁~~因為我開左個管理員睇住~~似係CPU LOAD 得勁個下~個2隻FAN 轉快左會嘈??

PS 我5開梗模擬器~~CPU 使用梗4X - 80% 呢個水平不定咁跳

RAM就40%左右~~~GPU都係40%左右

因為時大時細聲~都幾煩~~仲要好密~~隻GAME一有過場畫面~就會開TURBO咁款~但只維持2秒大聲又轉返靜~但次數好密

你底板SET cpu 風扇setting
唔好大上大落 要慢慢上 最好斜住上
例如下圖咁

而下面呢個圖就會時大時細聲
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係呀,你可以唔開風扇好静,不過部機就熱到發滾

廢話………… 玩嘢

例如下圖咁

...
akiro 發表於 2019-9-22 09:35

我用梗asus b450pro gaming,要手搵下係邊set先

我用梗asus b450pro gaming,要手搵下係邊set先
小彤彤 發表於 2019-9-22 19:29

應該係張卡自己有軟件控制

例如下圖咁

...
akiro 發表於 2019-9-22 09:35

我asus 板~去bios度睇~佢得3粒波波點~~我最終無手動set個d波波位置~因為唔識~怕set鬼錯~一陣燒鬼左粒u~~我見佢有幾個mode~我用左silent~~就無左個種突然大細聲得咁勁既感覺~~雖然都有大細聲~但無咁大差距~靜好多~

因為silent同standard個分別~係65度同70度先開始run得勁(fan速70%左右)~~不過未去到100%~

下次影相比你地睇

你耳邊聽下係咪火牛發出嘯叫聲.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

你耳邊聽下係咪火牛發出嘯叫聲.

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
1chi 發表於 2019-9-24 19:29

響BIOS SET個FAN速~試左~~係個CPU FAN 轉速問題~我SET左SILENT之後就無咁時大時細聲~~

不過我想請問一下~我裝左個一體水冷~~ANTEC K240~~咁我響BIOS SET個CPU FAN速時~佢係控制一體水既FAN 速??

因為我電腦淨係得機後面一個FAN~~同一體水個2隻FAN~~