請問一下ram問題

我用梗 asus b450 tuf pro gaming 底板
ram就用梗ddr 4 3000mhz  (8g x4)

點解佢個 target dram frequency 寫住係2133既~~下面個度又set左auto~~
咁我係咪應該要set返佢做3000???? 因為我唔係好熟電腦~thanks
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# 小彤彤

揾XMP呢個option, set 做XMP。

請問xmp係咩?~~ thanks

我唔係想要超頻~~但佢係咪顯示梗~行唔到3000 mhz?  長期行梗2133??

回覆 1# 小彤彤

AI Overclocking Tuner----> D.O.C.P

回覆 3# 小彤彤

行你條ram本身速度係要超頻的,唔使緊張。  正常ram全部DDR4-2133的,你set左DOCP或AXMP就會自動超做3000。  ram分別係體質,買返來ge Ram全部體質好先用來做超頻ram (DDR4-2400-DDR4 4400)全部都係選出來的。  唔會燒ga(行你買ge Ram個標示速度已經經過廠房反復測試),你唔使擔心。  你條ram由3000(標示)超到3333-3600先有機會唔穩定(藍畫面),都係睇ram體質。

回覆  小彤彤

行你條ram本身速度係要超頻的,唔使緊張。  正常ram全部DDR4-2133的,你set左DOCP或AX ...
Archvictoros 發表於 2019-9-27 18:36

thanks,咁我即係set個xmp就ok? 佢會自動超到幾?

因為我唔須要佢超過3000以上,因為我怕壞

但點知條ram係咩體質…………撞手神嗎?

回覆 6# 小彤彤

AXMP或DOCP就係自動行你買返來ram 個標示速度。 你唔使緊張。  要check可以下載CPU-Z睇ram速度,行緊1500MHZ就正常(DDR=double Data rate(雙倍數據速度=x2))。 我個ram係2666所以顯示1333。

錯區

回覆 6# 小彤彤

XMP= Xtreme Memory Profile  你條ram買返來標示3000(就係經過測試可以穩定行3000)。  你要留意DDR4-2133多數行1.2v 電壓而XMP多數行1.35v。  (呢個就係我講ge體質)唔係撞手神,超頻大神係試出來ge。  我同你呢de唔超頻就用返AXMP或DOCP就算(穩陣),技術上都叫超頻(實際上唔屬於,因爲,我地係用ram標示速度)。

錯區
Pppk 發表於 2019-9-27 18:55

我搵唔到邊岋有RAM 區=.=