有無人試過 nvidia 果個 nvenv? 係咪廢廢地?

上網搵資料見到有 d 人係話同 intel quick sync 差唔多喎?

咁咪即係廢廢地?

上網搵資料見到有 d 人係話同 intel quick sync 差唔多喎?

咁咪即係廢廢地?
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-8 15:39

NVENV 20X0(比X264 VERY FAST好) > 10X0 大約=intel quick sync

以上皆遠好於AMD (RX5700冇改任何畫質)

INTEL QUICK SYNC其實有一段時間係最好畫質同性能的硬壓方案

NVENV 20X0(比X264 VERY FAST好) > 10X0 大約=intel quick sync

以上皆遠好於AMD (RX5700冇改任何畫質 ...
s84292 發表於 8/10/2019 16:11

咁如果我係純粹想轉 hevc 呢?
係想買 10x0 啊

quicksync已經效能輸左俾NVENC, 但NVENC視乎張卡勁唔勁
GTX1030可能仲係輸
講靚睇test NVENC係靚過quicksync, 尤其fast moving object
https://www.youtube.com/watch?v=RRUvMo0Onlc

quicksync已經效能輸左俾NVENC, 但NVENC視乎張卡勁唔勁
GTX1030可能仲係輸
講靚睇test NVENC係靚過quicksyn ...
kcthomlau 發表於 8/10/2019 20:05

1030 用唔到 nvenc
所以我先需要上黎問

所以我先需要上黎問
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-8 20:48

sorry
原來1030唔算GTX系列, 只係GT only, 無NVENC

所以我先需要上黎問
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-8 20:48

GT1030冇NVENC
https://developer.nvidia.com/vid ... -gpu-support-matrix

咁如果我係純粹想轉 hevc 呢?
係想買 10x0 啊
LoveMariahDayAn 發表於 2019-10-8 19:39

要最新版本的NVENV ,最平係買1660
而且齊4:4:4 HEVC 硬解支援,1650或以前都係舊版
但如果你唔介意畫質差少少咁多多, 去買1050 4GB
除非你買到1070以上,唔係佢地個NVENV係一樣,頂多係1050 2GB VRAM唔夠降低左速度

新一代乾脆由最平到最貴都係一樣

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

直播 QUICKSYNC 同 NVENC 都快過 OBS FAST

其實不如我再講多一次啦

我其實只係想將 mp4 轉做 hevc 既 mp4
咁 1050 既 nvenc 有無可能快幾倍呢請問?

即係話 120 mins mp4 轉 hevc mp4 只要 40 min or even 30mins 或者更小

同埋當佢 30mins 啦, 洗唔洗 cpu 所有核都 full load 先做到咁快呢請問?