[操作疑難] 27吋 2K mon 144Hz 用2060 super 夠推嗎?

27吋 2K mon 144Hz 用2060 super 夠推嗎?
咁用邊個牌子 OR 邊張好?

回覆 1# smun

2060 一定唔夠
除非你只係打LOL

夠唔夠推係睇你玩乜野同埋有幾高要求..
如果你只係用來睇下片, 或者玩返D 幾年前既大作開中高效玩1080P, 咁OK啦..
相反, 如果你係玩D 新既3A GAME用2K, 仲要開全高, 要去買張2080TI先夠做架.

夠唔夠推係睇你玩乜野同埋有幾高要求..
如果你只係用來睇下片, 或者玩返D 幾年前既大作開中高效玩1080P, 咁 ...
AndrewQK 發表於 2019-10-9 14:02

c hing 講得對.
我現在行緊1070ti+i7-8700+48Gb Ram + pg279Q (27", 2K, 165Hz) 玩R6 ok架 (不過唔記得R6 display  setting :P)

我用PG27Q 2K 144Hz 2060S玩Devil May Cry 5中效都好順。

回覆  smun

2060 一定唔夠
除非你只係打LOL
happychanbb 發表於 2019-10-9 13:54

3A大作咁 1080P 全高 2070 super 夠推?  有邊張卡好介紹?

27吋 2K mon 144Hz 用2060 super 夠推嗎?
smun 發表於 2019-10-9 13:33

你玩D LOL/OVERWATCH/ 咁就得
大作行唔到144 2K

3A大作咁 1080P 全高 2070 super 夠推?  有邊張卡好介紹?
smun 發表於 2019-10-9 18:25

1660ti 其實都夠曬, 預鬆D ~2060/2070  
BTW你係指1080p 60Hz?

smun 發表於 9-10-2019 13:33

同你同 mon, 選擇只有 2080 Super (除非米王直接 2080 Ti)
EVGA 2080 Super 水冷 amazon 返貨喇, 可以睇下

當年有一張圖係寫
大約係講正常畫面setting(當然唔係講全高)
咩卡大約個marker對返咩mon

1080ti --> 4K 60
1080 -->4K 60 / 2K 60 or up
1070 --> 2K 60
1060 --> 1080p 60

https://www.nvidia.com/en-us/gef ... x-recommended-gpus/

所以睇返個market 2K 144, 都係2070 super 或以上啦