[操作疑難] 舊機應唔應該換顯卡?

遲啲自己砌過部電腦,將部舊機俾我個仔打機,主要玩臺灣online、rainbow 6、overwatch、tf2、apex英雄

另外我會買過部27吋4k@60mon俾佢,唔計耗電量,應該沿用返780ti sli定係買過張2060s好?

舊機配置:4790k+z97板+16gb ram+1tb ssd

請各位賜教

via HKEPC Reader for Android

買2060s啦再打爆32GB Ram

當然2060

遲啲自己砌過部電腦,將部舊機俾我個仔打機,主要玩臺灣online、rainbow 6、overwatch、tf2、apex英雄

另 ...
孤兒sam 發表於 2020-1-16 21:44

升啦,你個仔未來想玩大作既2060s起碼都頂到下

timzeros 發表於 2020-1-17 00:34

大作睇怕 2060s 頂唔到4k

換夠六核3600

買2060s啦再打爆32GB Ram
luckystrike2046 發表於 2020-1-16 22:24

ram唔打爆喇,雖然逃佬ssp幫到我,但係始終係舊機,冇point再搞佢

timzeros 發表於 2020-1-17 00:34

但係check過2060s只係快過780ti sli 26%,好糾結應唔應該換

https://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=4550&gid2=1954&compare=Nvidia%20GeForce%20RTX%202060%20Super%208GB-vs-Nvidia%20GeForce%20GTX%20780%20Ti%20SLI

換夠六核3600
Pppk 發表於 2020-1-17 00:45

係都我換先喇

玩GAME多點會揀4K MON, 2060s除非全低唔係完全帶唔郁4K喎...