求推介display 卡

小弟用緊幾年前廠機 CPU-i5,有獨顯GeForce GT720。現在換左新mon: Asus VG289Q。
請問有冇Display card 推介?
平時多上網文書,睇 netflix,少打電腦 game。

小弟用緊幾年前廠機 CPU-i5,有獨顯GeForce GT720。現在換左新mon: Asus VG289Q。
請問有冇Display card 推 ...
orpfee 發表於 2020-8-11 20:33

如果你GT720都頂到
咁你買張

全新有機會買到 GT 1030 / 1650都夠
2手可以考慮1050/ 1050ti

廠機未必要pcie 電源線,  
盡量買 無需pcie 6pin供電嘅卡

同埋最好影埋張GT730/機箱後面&入面  上黎睇睇
有機會要買low profile  版本

GT1030 / GTX1650

不過要睇下你部機係咪可以插到Dual slot既卡

如果你GT720都頂到
咁你買張

全新有機會買到 GT 1030 / 1650都夠
2手可以考慮1050/ 1050ti

廠機未必要 ...
happychanbb 發表於 2020-8-11 20:56

謝師兄解答,等小弟影完再求教

請問有冇Display card 推 ...
orpfee 發表於 2020-8-11 20:33

唔建議換,原因有二:
1 GT720 用電量得19W,而家1650都75W,你部廠機既火牛一定唔夠電
2 機箱冇位放/散熱冇預算到咁大熱源
3 i5肯定係bottleneck
4 4k 玩近年大作的話,至少1660super,好大食的

我諗你都係成部機換左去啦

用緊external PSU,係唔係冇得換卡,可以慳番D 錢。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

可以死心了

via HKEPC Reader for Android

用緊external PSU,係唔係冇得換卡,可以慳番D 錢。
orpfee 發表於 2020-8-12 12:57

如果唔介意淘的話,可以先更換較高w數嘅外置牛,然後便可以換一張免供電的display了(例如GTX750Ti,GT1030)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

orpfee 發表於 2020-8-12 12:57

你想搏一搏就真係得 GT1030  low profile 版本(30W)
你隻火牛先得120W

人地廠機 200W 火牛我都係叫佢換 1050/1650
你得 120W ,算吧啦