通常腦場d一手舊代顯示卡咩時候會斬價?

1. N記或A記發佈新一代同級顯示卡消息的時候
2. 腦場開始賣新一代同級顯示卡的時候
3. 唔定

有冇有經驗或做腦場既CHING可以解答到我問題? THX

1. N記或A記發佈新一代同級顯示卡消息的時候
2. 腦場開始賣新一代同級顯示卡的時候
3. 唔定

有冇有經驗或 ...
gn00307576 發表於 2020-8-26 19:45

你好!根據我以前睇GTX1080TI的經驗(只系睇沒買之后買左RTX2070)
1系RTX200系就來上市但末上市果2-3個星期
2然后就看到GTX1080TI個價就跌得好勁
3RTX2000系上市果幾日GTX1080TI全線無得賣
我今日上左X東買左一個一體式CPU水冷頭,然后仲有一個機箱加幾把RGB風扇。之后我念住等埋RTX3090系,到時決定買RTX3080或者RTX3070.。。。。。。
·。·原本有D心肉想買RTX3090.。。。。。。。但自已覺得買甘勁好快又系會過時的野,以前買GTX590 SLI,結果買左無幾耐就變過時野。。。。。

買新系列,基本上性能同價錢成正比,N卡性能一向提升咗,唔買最貴個張(一定炒)(asus一定貴),基本上差唔多

新高登會見到二手果陣就會平左

多謝咁多位CHING解答

今次好似同以往唔同, 20系好多已經停產, 一手價格仲升左
二手價就會跌得好勁, 二手區已經有張$5700 2080TI過保
估計RTX3080會成為搶手貨, 4K 144HZ MON都會斷貨
LG 27GN950 應該會賣斷市

二手價就會跌得好勁, 二手區已經有張$5700 2080TI ...
gn01119056 發表於 2020-8-27 09:30

睇唔明師兄講乜添  即係跌定唔跌?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

睇唔明師兄講乜添  即係跌定唔跌?

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)
【EndLess】泰利 發表於 2020-8-27 15:40

唔識字?
二手價就會跌得好勁
, 二手區已經有張$5700 2080TI ...
gn01119056 發表於 2020-8-27 09:30

唔識字?
spohr 發表於 2020-8-27 15:59

20系停產
1手價升左(我當你講30系)
2手價會跌得好勁(我當你講20系)

請問新卡加價  舊卡停產  反而2手會跌得勁

有冇人明呢位師兄講乜?

20系停產
1手價升左(我當你講30系)
2手價會跌得好勁(我當你講20系)

請問新卡加價  舊卡停產  反而2 ...
【EndLess】泰利 發表於 2020-8-27 16:30

30系都未出,何來1手
好明顯係講緊20系