[操作疑難] 從rx570升級到gtx 1080而家算唔算係最啱時候?(已入手1080)

近排n卡嚴重插水,都心思思想將我張rx570升級一下,而家物色緊三張卡,GTX 1070 ti,GTX 1080及rtx 2060.
當中對我嚟講三張卡最唔睇好就係2060,感覺上就算佢再平買返嚟都似有一種畀人貶低嘅烙印.
雖然呢張卡係三張之中最新,買返嚟多數有盒有單有保養,但係就係因為有呢一樣嘢個價錢一直居高不下.對我嚟講呢張卡最多值$1700左右但市場上普遍都要二千蚊起所以唔考慮
gtx1070ti及gtx 1080其實兩張個效能都好接近,但係1070Ti我見二手市場冇1080咁多
呢兩張卡二手價大約都係維持响$1500~$1800左右
個人覺得1080因為有80呢一個字所以劈價更加多啲
所以我認為買gtx 1080先算係算最合適嘅選擇
如果升級1080我都係預大概千五至千六左右
之後將rx570 450至500放出,即係貼一千蚊就搞掂
當然最後就係小心買到掘礦卡啦,所以交收時都最好眼利啲見到有嚴重氧化銅生鏽就拒絕交收
各位點睇畀啲意見.

1080/1070 少礦, N卡來講, 1080係吾錯的選擇, 不過真係舊, 如果有得選,  我建議1660SUPER....

1080/1070 少礦, N卡來講, 1080係吾錯的選擇, 不過真係舊, 如果有得選,  我建議1660SUPER.... ...
cooleo 發表於 2020-9-17 22:32

有道理,可以考慮.
二手GTX 1080大約$1500~1600
全新GTX 1660s  約$1800~1900

GTX 1660s比GTX 1080慢大約20~25%但較慳電有保養.
二手GTX 1080比全新GTX 1660s平200~300快20~25%但較嘥電及無保養.

可作參考,謝謝

比多幾百 收 1080TI 好過啦.  大把1080TI 既人 會入手3080 放1080TI.

比多幾百 收 1080TI 好過啦.  大把1080TI 既人 會入手3080 放1080TI.
kuenyou9 發表於 2020-9-17 23:03

我都想可以$2000收到張1080TI ,但又唔係話咁易收到,而另一問題我火牛只係550w如上1080TI真係一闊三大呢,只不過如有$2000嘅價呢一刻又真係入得過.
當3060推出我相信到時1080TI $1500都未必再有人接棒.

小弟一向都玩開D網遊模擬器多睇下4K,冇玩三A大作~

唔知道2060 SUPER 二手 有冇機會 去到買2000樓下呢?

我等AMD出 ZEN3  諗住預最多2000樓下買顯卡

小弟一向都玩開D網遊模擬器多睇下4K,冇玩三A大作~

唔知道2060 SUPER 二手 有冇機會 去到買2000樓下呢?

我 ...
卡洛斯牛頓 發表於 2020-9-18 10:18

咁即係C兄你其實無需刻意追換卡(心癮除外)

呢兩日不斷留意DC終於幸運地入手了一張價格合理嘅Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming
今日也在DC出了RX 570,成功補一千換了GTX 1080
而家主機升上GTX 1080後基本上玩1080p及1440p都已經亳無壓力
叧一張早排呢度入手的GTX 1050Ti繼續响2號補助機發光發亮

兩張卡擺埋一齊真係一個大人一個細路

主機

二號機

咁即係C兄你其實無需刻意追換卡(心癮除外)
ppoppq123 發表於 2020-9-19 00:23

我仲用緊張二手rx560 用左二年,因為換左個4k mon想睇4k,原本想換1650 s或1660s,不過而家好似二手抵買d

呢兩日不斷留意DC終於幸運地入手了一張價格合理嘅Gigabyte GTX 1080 G1 Gaming
今日也在DC出了RX 570,成功 ...
ppoppq123 發表於 2020-9-19 00:50

公喜曬問問你在肥花買??