有無人覺得最正系6900XT

未知香港咩價, 但十算都系一萬蚊, 落後3090 5-10%效能

無RTX光追, 但有A版光追, 睇GAME支援啦
最大最大分別系無DLSS

兩間既DRIVER就不評論, 睇過去評論實在太多主觀因素
只有卡價同實際遊戲效能系可以量化

利申: 訂左3080成個月, 但仲未到

未知香港咩價, 但十算都系一萬蚊, 落後3090 5-10%效能

無RTX光追, 但有A版光追, 睇GAME支援啦
最大最大分 ...
ymlau0602 發表於 2020-10-31 17:43

我反而林, 如果A卡發覺類DLSS 效果可接受的話, 如果佢加入E個功能,
效能可能勁升, N 卡可能變中階.......

我反而林, 如果A卡發覺類DLSS 效果可接受的話, 如果佢加入E個功能,
效能可能勁升, N 卡可能變中階.. ...
pkric 發表於 2020-10-31 17:49

對我黎講真系只差DLSS呢樣

我有D想跳去6900XT, 但我張3080應該下星期就等到...

AMD 話佢地有樣野叫 super sampling, 作用就好似 DLSS
不過未有講太多細節

回覆 4# karsorkovx

製作中,的確叫super sampling,可以跨平臺(pc,Xbox,ps),開放式,所有第三方遊戲設計商都可以輕易使用。 精妙之處係係畫面由顯卡渲染出來前重製畫面精細度,原理係機器學習為本的超解析度技術。  好處係耗損冇dlss情況開rtx對性能要求咁大。https://videocardz.com/newz/amd- ... ia-dlss-alternative

NV個RT都唔係乜自家. 一樣係緊DirectX 個RT, 可能有什麼"優化"都唔定. 基本上Game Developer緊足 DirectX RT. AMD一樣開得來用. 不過流出來資料顯示. AMD RT 每個compute unit 性能慢 NV 約30%.

講漏左用少D電

開RT居然無輸,係輸咗無DLSS。  

PS: CPU 只用了3500X,2K 時 GPU IS LIMITED。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一算下來,最抵還是遊戲主機吧

回覆 7# kcthomlau

如用5950小龍女+6900X楊過二劍合璧今次真可以全家桶.桶瓜刀法聖手黄
    噤快到倉噤好小龍女好快現真身