[操作疑難] 關於 RTX 30 series HDMI

小弟岩岩入左張GIGA既3070 OC , 用HDMI接MON,發覺係轉Hz既時候好似有BUG咁,對上果張用緊RX580出2K 100HZ 10BIT完全冇問題,打機就轉去144自動落番8BIT,玩PS4轉做60,完全正常
但換左張3070之後,上機果陣個MON仲係上手設定係100HZ,當時係冇問題,不過尋日發現得8BIT想轉去10BIT既時候就黑畫面..係隻MON轉去144HZ就有番畫面,但睇番張卡個設定又冇左100HZ,只可以出120HZ同60HZ,咁就試下轉60行10BIT..點知都黑就算8BIT60都黑,再轉番120又冇問題..即刻我依家得120HZ 8BIT可以用...有冇C兄知咩事??
以上情況我用DP試過係完全冇問題,但因為我要入AMP分聲俾喇叭,所以只能用HDMI

Hdmi係120

做PC HDMI輸出一向都係AMD做得好啲,NVIDIA連HDMI預設色彩範圍都仲係「有限範圍」AMD一早係預設「完整範圍」。

如果底板有HDMI輸出Port就可以入BIOS校由光纖出數碼聲訊號改為用HDMI出數碼聲訊號,之後喺Windows改用底板HDMI聲音輸出做預設裝置,聲畫分家Delay仲少啲。

Hdmi係120
Pppk 發表於 2020-11-8 12:10

但之前用RX580果時都係用同樣配置同線材.60,100 10BIT , 100 120 144 8BIT..完全冇問題..

做PC HDMI輸出一向都係AMD做得好啲,NVIDIA連HDMI預設色彩範圍都仲係「有限範圍」AMD一早係預設「完整範圍 ...
Okt04175 發表於 2020-11-8 13:04

有得咁嫁..??我塊板有HDMI呀~但唔知可唔可以似你咁用..B550I AORUS PRO AX

有得咁嫁..??我塊板有HDMI呀~但唔知可唔可以似你咁用..B550I AORUS PRO AX
~傑哥~ 發表於 2020-11-8 14:51

我塊幾年前嘅ASUS Z97底板已經可以咁做