[操作疑難] Inno 3080 ichill x4 風扇問題

聽人講正常情況吓GPU 風扇過55度先開始轉
但我張卡就算3x度佢都keep 住轉
用Inno 個tuneit都控制唔到,到底係咩問題

聽人講正常情況吓GPU 風扇過55度先開始轉
但我張卡就算3x度佢都keep 住轉
用Inno 個tuneit都控制唔到,到底 ...
Kawsdrawing 發表於 14/11/2020 10:29

幾個情況
1. DRIVER 問題, 剷晒重裝
2. FAN SENSOR 問題, UNPLUG 再插
3. 塊板個SLOT壞咗 (我就係呢隻)

回覆 2# Maze

Slot 壞咗張卡照用到,不過只係control 唔到風扇?

食電太多, 144HZ MON?

回覆 4# kljlkjxcv

係,用咩mon有關係?

回覆  kljlkjxcv

係,用咩mon有關係?
Kawsdrawing 發表於 2020-11-15 00:42

你轉60hz試下

係,用咩mon有關係?
Kawsdrawing 發表於 2020-11-15 00:42

無關係............

回覆 6# kljlkjxcv

無分別,不過由於我用兩個mon, 啱啱發現咗如果剩係著一個mon 果時就可以控制d 風扇轉速,同時著晒兩個mon 佢就自動開始轉

無分別,不過由於我用兩個mon, 啱啱發現咗如果剩係著一個mon 果時就可以控制d 風扇轉速 ...
Kawsdrawing 發表於 2020-11-15 10:09

原來你雙mon

係張卡食電問題, 單mon 144hz都有機會扯太多電令到張卡風扇開始轉, 溫度只係其中一個參考點
似乎係nv公版bios出事, 好幾間廠都出事
asus palit gigabyte已經出咗新bios去fix風扇停轉問題

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

amd都有類似問題, RAM frequency idel 時唔降低, 攪到溫度降唔到
我要待別set mon 去92Hz去避佢...