[操作疑難] GT710 4xHDMI 同時顯示相同的話面

問問需要同時3個mon,同時顯示相同的話面, 是不是要買3個hdmi port display card 才可?
主要是放映powerpoint 的, 要不要買一些比photoshop那一類型的? 還是買打機用的?

還有, 就算有這的display card, window 10 是不是可以support multi-display?

謝謝.

問問需要同時3個mon,同時顯示相同的話面, 是不是要買3個hdmi port display card 才可?
主要是放映powerpoin ...
keeauu9 發表於 2021-4-1 01:00

1. 一張card 即可,
另外你可以買adapter,  e.g DP -> HDMI

1. 或者可以買  HDMI一進多出
但要呢一種係要另外插電

2.放PPT你是但買 VA/IPS 即可
3.唔洗買幾張display card,

另可以睇下底板有冇3個output
再睇下自己用緊咩cpu & 咩內顯
咁就可能display card都唔洗買
以下係支援3個 mon嘅igpu (內顯)
  1. Intel® UHD Graphics for 10th and 11th Gen Processors
  2. Intel® UHD Graphics 605
  3. Intel® Iris® Xe Graphics
  4. Intel® HD Graphics 610
  5. Intel® Iris® Plus Graphics 640
  6. Intel® HD Graphics 500
  7. Intel® Iris® Plus Graphics 540
  8. Intel® HD Graphics 5500
  9. Intel® Iris® Graphics 6100
  10. Intel® HD Graphics 4200
  11. Intel® Iris® Graphics 5100
複製代碼
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000025673/graphics.html

同時顯示相同畫面 ,如果三隻mon解像度一樣,買個一出三HDMI splitter就可以,唔須要多port display card。

有部份HDMI splitter可以唔同port出唔同解像度,但我未用過唔知效果如何。

暫時找到這一張, 4個hdmi, 滿足我需要, 但window 10 是不是可以support同時同話面出到最多4個hdmi?
https://www.asus.com/tw/Motherbo ... s/GT710-4H-SL-2GD5/

但GT710 會不會不太好,放powerpoint, 有時要包括video/audio, youtube/zoom/Teams那一些?

暫時找到這一張, 4個hdmi, 滿足我需要, 但window 10 是不是可以support同時同話面出到最多4個hdmi?

但GT7 ...
keeauu9 發表於 2021-4-1 10:47

如果你永遠都係同步顯示,唔會用分屏,
買一進多出嘅splitter即可  
底板直駁,顯示卡都唔洗買

GT710無得硬解 VP9 (YouTube常用編碼)
如果CPU唔夠勁都有機會lag

如果你永遠都係同步顯示,唔會用分屏,
買一進多出嘅splitter即可  
底板直駁,顯示卡都唔洗買

GT710無得硬 ...
happychanbb 發表於 2021-4-1 18:49

x2
同步顯示用HDMI Splitter遠比你買4 x HDMI既卡平+方便

唔洗,去買一開4的HDMI DISPLAY  splitter,幾舊水內解決
(睇你洗唔洗hdmi 2.0以上)

你WINDOWS SET 鏡像, 然後駁hdmi出畫面比splitter~ 你一百個mon都係咁話

anyway有d hdmi splitter插mac機可能會顯示唔到畫面