[操作疑難] 6900XT 閒置時VRAM長期扯盡

用咁耐無留意閒置時vram 長期扯盡,以為正常,直至睇到條片,原來一直都係bug.
https://youtu.be/xhWfShsy_Bk
我下載cru 入面blanking 唔知改咩數字適合2560x1440@60Hz Display port out.

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係咪俾人hack 咗挖緊嘢,睇下後台有冇啲咩蠱怪嘢行緊

係咪俾人hack 咗挖緊嘢,睇下後台有冇啲咩蠱怪嘢行緊
kcto 發表於 2021-6-10 12:51

其實新裝就已經係咁樣,
我試過係 radeon software 入面較custom resolution 30hz 59.5 hz vram 都係扯盡,又試過熄wallpaper engine 都係一樣. rgb software 只係裝咗 asusamoury crate

似乎好多人同你一個問題.
連結內有解決方法好似係(降少少Hz)
https://community.amd.com/t5/graphics/rx-6800-xt-high-idle-memory-clock/td-p/425631

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

其實新裝就已經係咁樣,
我試過係 radeon software 入面較custom resolution 30hz 59.5 hz vram 都係 ...
dan_dan 發表於 2021-6-10 13:34

我都係2k 60hz 行dp,6800xt 閒置冇問題
試下剷咗個燈控,我冇裝預設就係彩虹模式

我唔開radeon software, 係gpuz 睇到vram 跌到192mhz 無師兄去到4hz

當開radeon software vram 就爆升

我唔開radeon software, 係gpuz 睇到vram 跌到192mhz 無師兄去到4hz

當開radeon software vram 就爆升 ...
dan_dan 發表於 2021-6-10 14:40

講真,我冇用radeon software,睇溫度有aida64/gpu-z,oc 用msi afterburner

講真,我冇用radeon software,睇溫度有aida64/gpu-z,oc 用msi afterburner
kcto 發表於 2021-6-10 15:09

radeon software 唔好用咩?
我覺得幾好用

閒置時無扯盡喎
最新驅動2k 144hz 行dp

閒置時無扯盡喎
最新驅動2k 144hz 行dp
1chi 發表於 2021-6-10 16:44

你有無裝Radeon software? 如果有裝,入去睇metric 版面, vram 會唔會標高?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - iOS(4.0.2)