其實3080 / 3090 TUF 先係最勁

論價錢 、 散熱料 、正路 係STRIX ,但我發現Tuf 有樣野 STRIX 竟然係無,就係VRAM heatsink

係人都知GDDR6X ,好熱輕鬆破百度,好易令張卡降頻, 但我張TUF 3080超頻到10000mhz ,先88度 (開左冷氣25度)

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - iOS(3.0.0)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係人都知GDDR6X ,好熱輕鬆破百度,好易令張卡降頻, 但我張TUF 3080超頻到10000mhz ,先88度 (開左冷氣25度)

哇!  10000mhz   好勁!!!!

我張3070ti啲ram都係87度到,但gpu都差唔多80度如果99% fullload一小時。不過tuf係最好的卡黎。

我冇錢開冷氣,屋內30度到

哩位仁兄嘅post 大家都係笑下就算

哩位仁兄嘅post 大家都係笑下就算
kennyleunghk 發表於 2021-9-6 16:20

師兄, 何以見得?

你自己search 下佢d post

你自己search 下佢d post
kennyleunghk 發表於 2021-9-6 05:13 PM

CHing 睇錯咗就唔好啦,我都覺多舊散熱作用有限!

哇!  10000mhz   好勁!!!!
yangtz 發表於 2021-9-6 02:59 PM

MSI afterburner 的確會顯示萬位數,佢話超""到""10000, 唔係超10000
其實樓主所講應該係core 同vram heatsink 分離式設計
而唔係單純vram 有heatsink (而家30 series vram 無heatsink 點行?

而家個數係有9千幾,超吓過10000好平常
之前20系super版應該係ram速提高左先勁咗

ROG Strix 3080 超到 10448 @ 102度 路過 (無開冷氣室內溫度40度)