Asus 3060 ti

請問Asus 3060ti Rog Strix 同twin fan既mini,
效能和散熱上會相差好遠嗎?
因為用緊m-atx case, 如果放rog strix需要放棄前面裝水冷排
係咪唔一定要3風扇,mini都夠用呢?

小弟唔係好識,請各位比下意見????????

請問Asus 3060ti Rog Strix 同twin fan既mini,
效能和散熱上會相差好遠嗎?
因為用緊m-atx case, 如果放ro ...
rock1698 發表於 2021-9-11 12:47

雙風扇靜態時50度https://www.nvidia.com/en-us/gef ... e-goes-high-at-idl/

Rog Strix  3 風扇靜態時41度https://www.techpowerup.com/revi ... ers-edition/33.html

如果師兄個CASE 散熱做得好, 又唔怕嘈. 用雙風扇應該無問題
如果你要靜同散熱好, 一定係3 風扇, 不過師兄個CASE 好似放唔落, 唔係就要換CASE.....
又或者用顯卡水冷.......

3060 水冷頭

原來溫度相差咁多…
有啲後悔貪靚揀左個m-atx case, haha

3060Ti理論上唔會太嘈,你唔介意熱就得

antec p100 2700X原廠風扇
asus 3060ti mini 有開冷氣
甜甜圈70度

via HKEPC Reader for Android

case用緊in win 301c, 上網睇comment出名散熱差….haha
宜家用緊asus 1060o3g, 底裝左兩隻風扇
基本上係完全冇位淨,底風扇同1060係完全面對面貼住
因為主板係asus b550m plus wifi, 插顯卡位比其他牌子設計低一格…..

Tuf双扇會細張D

case用緊in win 301c, 上網睇comment出名散熱差….haha
宜家用緊asus 1060o3g, 底裝左兩隻風扇
基本上係完 ...
rock1698 發表於 2021-9-11 15:06

CHING 睇來係ASUS FANS, 順手買華記果個GUNDAM CASE, 實行型爆全場.

本來想講你有THUNDERBLOT 既話可以買個外置盒攪惦, 不過你買果塊版剛好無.
最簡單應該換殼, 唔係就要花多D 錢用水冷/ 換底版用THUNDERBLOT 等等方法解決羅

CHING 睇來係ASUS FANS, 順手買華記果個, 實行型爆全場.

本來想講你有THUNDERBLOT 既話可以買個外置盒攪 ...
Yucie 發表於 2021-9-11 16:25

因為對上部電腦都用左7年,底板顯卡都係asus
用左咁耐都冇咩問題,所以覺得品質幾好就唔轉其他廠lu

咁我應該用3060ti mini試下溫度接唔接受到先,因為都幾中意宜家個case

因為對上部電腦都用左7年,底板顯卡都係asus
用左咁耐都冇咩問題,所以覺得品質幾好就唔轉其他廠lu

咁我 ...
rock1698 發表於 2021-9-12 13:14

我覺得你可以問問上面KF1023 師兄, 佢張DISPLAY CARD 風扇嘈唔嘈.
剛好我同上面果位師兄一樣用P100 靜音機箱. 個CASE 有吸音棉起碼靜左D.
如果你怕嘈, 而你張卡風扇長期轉既話, 就好似有把鑽長期發出嘈音好煩.
而且30 系D DISPLAY CARD 又貴到HIGH HIGH, 我怕你買左後悔就慘.
少痛可能買個CASE 解決問題, 大痛要放張CARD出來又要攪返個CASE.....