可以試下undervolt先,我張3080ti undervolt完食少100W+電,涼左跑分仲高左
Wanderer 發表於 2021-9-15 18:20

請問係拉曲線,定直接輸入數字就可以做到降壓?

請問係拉曲線,定直接輸入數字就可以做到降壓?
kin268 發表於 2021-9-15 18:29

跟呢個guide https://youtu.be/I9K4PSqxoYg

咁用得就唔好浪費呀麻,如果問完大家分析後都係要返隻大火數火牛,再去買都未遲,唔係比唔起錢,而係有無 ...
kin268 發表於 2021-9-15 18:22

人地都寫 recommend 係幾多, 無謂作無謂既挑戰...  牛係最唔能夠慳既野.

收到,但正常插滿返3條獨立pcie 電線,係咪可以上到450w電比張卡,因為係其他網站見人講預設超頻rog既卡可 ...
kin268 發表於 2021-9-15 18:25

總之過過375W就要第三條

slot最多75W,跟住每個8pin 150W。

回覆 9# kin268

有絕對需要, 建議買TX-1000
舊果隻拎去回收/送比人就得

用緊3090+rm750x一啲問題都冇, 廠建議用850w不過通常預多咗

唔夠線可以另買

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

用緊3090+rm750x一啲問題都冇, 廠建議用850w不過通常預多咗

唔夠線可以另買

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - An ...
tek2 發表於 2021-9-16 02:56

用緊3 x 8pin 嗎?  顯示卡最高可以食到幾多電

各位用緊咁熱既顯卡,機箱有咩好選擇? 得210mm闊度機箱可以入到電腦台

咁用得就唔好浪費呀麻,如果問完大家分析後都係要返隻大火數火牛,再去買都未遲,唔係比唔起錢,而係有無 ...
kin268 發表於 2021-9-15 18:22

唔會浪費,通常配置越插越多,文書機都1000w以上

回覆 17# kin268

你咪聽佢up, 佢未出事只係因為
1. 用果粒cpu 食電特少
2. 佢冇真係chur 過cpu+gpu

我用5950x oc + 3080 2pin 都可以玩到直接斷電,隻牛係prime ultra 750w
RTX30 呢代最大問題係會有瞬間功率爆錶既情況,375W board 未完全反映狀況