[操作疑難] GeForce 1070,插了 HDMI + DVI 兩個mon,如何set HDMI 為主 mon 呢?

GeForce 1070,本身主mon插 HDMI,其後加多一個mon插 DVI

但問題係加了插 DVI 的副mon後,1070 好似認佢為主mon,開機時顯示畫面在副mon顯示,
直至入了 windows 才在 HDMI 主mon做返主mon
(呢個似係windows 內我set 主畫面的關係,唔係入windows突然醒返)

請問如何在未入windows 前,可set返 HDMI 為主 mon 呢?
謝謝大家

先入 NVIDIA 控制面版 再係左邊 顯示 設定多台顯示器 自己尋找啱用既選項

先入 NVIDIA 控制面版 再係左邊 顯示 設定多台顯示器 自己尋找啱用既選項
lays 發表於 2021-11-11 15:52

是指這兒嗎? 這顯示正確

在windows 內,(1主)u2410,(2副)u2711;但在 bios 介面,就相反,唔識set
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

係windows個顯示設定度set 右鍵桌面 顯示設定入去就係 顯示1嘅就等於首要屏幕 ...
michaelng1129 發表於 2021-11-12 10:18

問題係,未入windows前,佢調亂咗

其實喺bios 嗰陣,係咪預設 dvi>hdmi? 無得調轉?

問題係,未入windows前,佢調亂咗

其實喺bios 嗰陣,係咪預設 dvi>hdmi? 無得調轉? ...
dearkaki 發表於 2021-11-12 16:47

未入windows前係無得較的,
一定優先顯示dvi, 你可以死心了

未入windows前係無得較的,
一定優先顯示dvi, 你可以死心了
kennyleunghk 發表於 2021-11-12 17:24

係啦,我其實都估  default 係 DVI 為主,HDMI 只可做阿二,因喺BIOS 搵唔到有得選

同埋 MON 2 我唔係成日用,所以只開 MON 1,要等到 「正常順利」入 WINDOWS 先有野睇

我都係雙mon 我直接係windows裡面調 之後就冇出現果唔係主mon顯示嘅問題
michaelng1129 發表於 2021-11-12 17:39

請問你2個MON 用咩插線呢?