惡夢... 家用 RAID 0 有一隻死左... 有咩急救方案?!

惡夢... 家用 RAID 0 有一隻死左... 有咩急救方案?!
本身出面整以K or MB 計巳好貴下, 依傢仲要死多一倍...  因為RAID 0...  Size 上大多一個double ~_~'   好X愁...   

師兄們有無解救...   其中一隻應該死左PCB 70% 或者..  摩打.. 30%  ...   傢陣插左電源,但個摩打好明顯係無轉到..

唔係話落井下石
單死硬碟咁既樣已經唔易救
但你都可以搵下A Sir同busfan呢兩位師兄既

你仲要行RAID 0
如果唔係太重要既檔案,真係算把啦

行RAID0老老實實一定要預左死先玩

平時就算唔玩RAID,都要backup啦...

搵A SIR救命~

或者, 可以睇下有冇D data recovery既鋪

原帖由 kmb3av188 於 2008-12-21 03:33 發表
唔係話落井下石

你仲要行RAID 0

重要.. 真係好重要.. 15年0既 野..  之前有backup 但呢個月買左新機後超黑仔燒板燒牛燒HDD..  詳細不講了..  陏悶中..  -_-'

最重要係可以著反個HDD, 咁起馬我都有70%信心可以救到.
A Sir 係邊咮出入多?!

原帖由 eXiteRIC 於 2008-12-21 03:36 發表

重要.. 真係好重要.. 15年0既 野..  之前有backup 但呢個月買左新機後超黑仔燒板燒牛燒HDD..  詳細不講了..  陏悶中..  -_-'

最重要係可以著反個HDD, 咁起馬我都有70%信心可以救到.
A Sir 係邊咮出入多?!

個HDD 物理性損壞,好運既換PCB救到,否則要俾錢去無塵房開左黎讀

回覆 4# 的帖子

幫你一下
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1093768&extra=page%3D1

唔知幾錢

唔好介意我比較直接~~
raid 0 都有得救的話, 就唔會有raid 5 了......

原帖由 kmb3av188 於 2008-12-21 02:33 發表
唔係話落井下石

你仲要行RAID 0

小弟不是說風涼話, 樓上各位都說得對的, 你用得 raid0 ,就應一早準備有total lost的風險.

折哀順便把!

Raid 0
救data 難度多3倍

貪快既後果