舊款 seagate ide 硬碟x2 raid0 vs 新款sata 1隻

我有2隻 seagate 80gb hd是這個型號

如果2隻raid0快吾快得過1隻依家sata新款果d硬碟?

Seagate 500GB ST3500320AS SATA II/32MB HDD          HK$ 445.00

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

方法1唔錯

C: for OS

D: for apps and data

but Raid 0 for OS will be faster.

原帖由 ˉLˉ 於 2008-12-21 13:44 發表
方法一 c: 1隻20g hd for xp   + d: 2隻80g hd raid0

方法二 2隻80g hd raid0再割20g空間 for xp

四百幾蚊買隻 c機 500 G
快過80G maxtor Dm plug9x2  raid 0

方法 1 唔使試,20 G 單碟 d HDD 都係慢到飛起.......
一於用方法 二 ,就算唔 raid 都係 80 快過 20

原帖由 wing1234 於 2008-12-21 15:31 發表

四百幾蚊買隻 c機 500 G
快過80G maxtor Dm plug9x2  raid 0

你二隻Maxtor DM+ 9是五年多的貨,差了最少四代,快不過500G絕不為奇。

原帖由 computer1975 於 2008-12-21 22:21 發表

你二隻Maxtor DM+ 9是五年多的貨,差了最少四代,快不過500G絕不為奇。

咪住先,咁我果2隻80g都係5年前既 seagate,如果2隻raid0重慢過依家1隻 新既sata我吾玩了

http://xianbear.com/2/lib/200211/17/20021117039.htm
你隻仲慢過我隻 dm plus 9

Seagate 500GB ST3500320AS
呢隻我用緊,最高讀取速度 96MB/s,raid 0  就 86 MB/s
我就係買左新sata黎行 windows
兩隻 80 G raid 剩 bt ,唔怕佢死

綠色係ST3500320AS ,黃色係 ata133 raid 0 80 Gx2