選購SSD有咩技巧?

請高人指點

原帖由 SAKAOSAKA 於 2008-12-22 08:31 發表
請高人指點

技巧就應該冇,
只係睇餸食飯(價錢).
買果時睇下個封套有冇開過.
買製品都係講下手神.
冇計.

原帖由 big_nature 於 2008-12-22 09:14 發表

技巧就應該冇,
只係睇餸食飯(價錢).
買果時睇下個封套有冇開過.
買製品都係講下手神.
冇計.

主要我想知 ssd 一般讀寫係幾多,  我係日本見到有d r45 w45, 而有d 140 w100(記憶中)
速度可以差好多
另外壽命會吾會比hdd短?

原帖由 SAKAOSAKA 於 2008-12-22 10:16 發表

主要我想知 ssd 一般讀寫係幾多,  我係日本見到有d r45 w45, 而有d 140 w100(記憶中)
速度可以差好多
另外壽命會吾會比hdd短?

Available in 30GB, 60GB, 120GB, 250GB capacities*        
Read: up to 200 MB/sec**        
Write: up to 160 MB/sec**        
Seek Time: <.1ms        
Onboard Cache:
(30-60GB) - 32MB
(120-250GB) - 64MB        
Slim 2.5" Design        
100.2 x 70 x 9.3mm        
Lightweight 77g        
Operating Temp: -10C ~ +70C        
Storage Temp: -55C ~ +140C        
Low Power Consumption: 2W in operation, .5W in stand by        
Shock Resistant 1500G        
RAID Support        
MTBF 1.5 million hours        
2 year warranty

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢隻又點呢?

你講果隻咩價錢? 出左未?

原帖由 SAKAOSAKA 於 2008-12-22 11:03 發表

呢隻又點呢?

你講果隻咩價錢? 出左未?

呢隻野應該在歐美出左,
訂價(30G)就1K多少少,
但香港代理一向食水深,
我唸會到1.2K左右.

我係指呢隻幾錢...
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

原帖由 SAKAOSAKA 於 2008-12-22 11:30 發表
我係指呢隻幾錢...

如果係30g就1k度,
60g就2k度!
以美金定價折算.
香港就要問代理食幾多水了!

留意係多工作下有冇LAG

要買SLC