你地平時間房(Partition)係點簡?

我HDD 80GB
我係WINDOWS(C:) 60GB
BACKUP(D:) 20GB
用裝WINDOWS藍色背景果度間

我聽有人間50:50 有D間三個PART
你地係點?分享下

1隻拎曬.

原帖由 billie 於 2009-3-20 13:03 發表
1隻拎曬.

即係完全唔分?

原帖由 暴龍@JL 於 2009-3-20 13:01 發表
我HDD 80GB
我係WINDOWS(C:) 60GB
BACKUP(D:) 20GB
用裝WINDOWS藍色背景果度間

我聽有人間50:50 有D間三個PART
你地係點?分享下

好睇你用途來決定...
好似你個例子, 我反而會20gb做os, 60gb做data storage
(對一般用家嚟講, os + applications 所需空間有限, 反而係儲嘢(photo, video, etc.)儲下儲下就好多架啦...

我C永遠得50GB
  D:就去到盡~ 加因中毒都唔洗禁煩。(對我黎講)

原帖由 happy_gemini 於 2009-3-20 13:37 發表

好睇你用途來決定...
好似你個例子, 我反而會20gb做os, 60gb做data storage
(對一般用家嚟講, os + applications 所需空間有限, 反而係儲嘢(photo, video, etc.)儲下儲下就好多架啦...

我都試過set到咁
但係d人話os 太少位會運作慢
無咁既事架?

原帖由 暴龍@JL 於 2009-3-20 13:56 發表

我都試過set到咁
但係d人話os 太少位會運作慢
無咁既事架?

windows 個 page file 一定係儲o向 system drive.
(當 ram 唔係咁夠, windows 就會做個 page file, 將 ram 入面d 資料暫存o向 hard disk, 之後)

如果 system drive 唔夠位, 個 windows 會慢晒, 或因為記憶體夠, 唔可以再運行更多 program.

原帖由 laputafish 於 2009-3-20 14:07 發表

windows 個 page file 一定係儲o向 system drive.
(當 ram 唔係咁夠, windows 就會做個 page file, 將 ram 入面d 資料暫存o向 hard disk, 之後)

如果 system drive 唔夠位, 個 windows 會慢晒, 或因為記憶體夠, 唔可以再運行更多 program.

Are you sure?

Sorry 504 again.

原帖由 laputafish 於 2009-3-20 14:07 發表

我估計樓主都係一般用家唔會有太多大program裝, 亦未必會同時間開好多個application/session係度, 一般嚟講20gb應該好夠用...
不過, 正如所講, 其實點間真係要睇番各人自己嘅用途去決定, 如果上面覺得唔夠咪俾夠30gb囉...