急 想問下 SATA2 Harddisk 用落只 support SATA1 的板上面

唔知有無錯區.. 有錯請版主搬搬

事緣係咁的, 我從交易區買入左一隻 HDD (Seagate), 但係返到家先發現賣家係挑走左個 Jumper
* Seagate 唔挑走 Jumper 係行 SATA1
由於我 boot 極機都停左係 BIOS 個畫面, 我先記起塊 NF4 板只係支援到 SATA1
想問下SATA2 Harddisk 用落只 support SATA1 的板上面係唔係會出現咁既情況?
定係隻 HDD 有問題?
* 我已轉過 Port 同埋 cable 都係唔得.. 同埋我一拔走佢又可以 boot 得返部機入 desktop

謝謝

想知有冇問題, 請揷JUMPER 試

原帖由 lth886 於 2009-3-22 23:23 發表
唔知有無錯區.. 有錯請版主搬搬

事緣係咁的, 我從交易區買入左一隻 HDD (Seagate), 但係返到家先發現賣家係挑走左個 Jumper
* Seagate 唔挑走 Jumper 係行 SATA1
由於我 boot 極機都停左係 BIOS 個畫面, 我先記起 ...

以往Seagate出廠係插左針行SATA1
後尾好多人投數,故依家Seagate冇跟針
你一定要插針轉SATA1

原帖由 hookcele 於 2009-3-22 23:34 發表
想知有冇問題, 請揷JUMPER 試

問題係我只有一個 Jumper .. ( 係有 windows 個隻 HDD)
拆左出黎未又變相試唔到新個隻 HDD..

原帖由 ericlee2005 於 2009-3-22 23:40 發表

以往Seagate出廠係插左針行SATA1
後尾好多人投數,故依家Seagate冇跟針
你一定要插針轉SATA1

但係無 Jumper試.. 有無其他方法? (就算jumper有得買都唔係好方便買..3日私保期內都唔係幾得閒出去)

想 confirm 一下係唔係 SATA2 HDD 插 SATA1 既板係唔係會出現呢個情況, 如果係就得!  起碼未使肯定係 HDD 問題先

謝謝咁多位

原帖由 lth886 於 2009-3-22 23:43 發表

問題係我只有一個 Jumper .. ( 係有 windows 個隻 HDD)
拆左出黎未又變相試唔到新個隻 HDD..

如果要針,我都有(免費比你),不過你急用就冇計

原帖由 lth886 於 2009-3-22 23:47 發表

但係無 Jumper試.. 有無其他方法? (就算jumper有得買都唔係好方便買..3日私保期內都唔係幾得閒出去)

想 confirm 一下係唔係 SATA2 HDD 插 SATA1 既板係唔係會出現呢個情況, 如果係就得!  起碼未使肯定係 HDD 問題先

謝謝咁多位

你咪插針(用原本HDD支針)裝WINDOW試下

原帖由 ericlee2005 於 2009-3-22 23:49 發表

如果要針,我都有(免費比你),不過你急用就冇計

我都係一日內諗諗辦法先, maybe可以俾同學試試

謝謝! 有需要問你「借」 (如果近)

原帖由 ericlee2005 於 2009-3-22 23:51 發表

你咪插針(用原本HDD支針)裝WINDOW試下

ha..   係bor
今日唔搞住, 明天再試