隻 RAID 無端端自己做 修復 =.=

昨日先至裝完 底板 RAID 1.
點知今日就要 rebuild. 駛唔駛咁快.

底板係用 Intel ICH9R 粒 chip.

Windows XP Pro (32-Bit) 度 裝左
Intel Matrix Storage Console 8.8. (Build 係 8.8.0.1009)

睇番佢 View > System Report > Intel(R) Matrix Storage Manager
有一行 Verification Errors: 65535 found and repaired
但又有一句 Blocks with Media Errors: No errors found 咁即係磁碟無問題, 但就檢查上有問題, 要做修復.

尋日裝完用左佢幾個鐘 好正常. 夠竟佢做鬼無端端要做修復. 做左成個上晝, 做左 94%.
唔知聽日又會唔會再修復.  
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你係咪無正常關機啊?

rebuild一向都係無啦啦就做
佢check到條數唔對就會rebuild~
不過你之前有冇d特別野搞過

原帖由 阿寶尼爾 於 2009-3-23 16:45 發表 [url=http://www.hkepc.com/forum[quote]原帖由 erhugod 於 2009-3-23 12:43 發表
你係咪無正常關機啊?

我一向 等到部機完全熄晒, 先熄電源座個總電源制.

原帖由 阿寶尼爾 於 2009-3-23 16:45 發表
rebuild一向都係無啦啦就做
佢check到條數唔對就會rebuild~
不過你之前有冇d特別野搞過

無特別野做過喎

Linux 用Software RAID5都試過有這情況出現

佢自己rebuild都好過自己炒左個RAID

原帖由 laputafish 於 2009-3-23 17:39 發表

我一向 等到部機完全熄晒, 先熄電源座個總電源制.

無特別野做過喎

會唔會係set左windows優化,將關機個等待時間減少左
佢會未等程式關閉晒就關左機咁