經 ICH9R 行 raid 有問題!!!

我電腦 config:
Gigabyte GA-EP35-DS3R
1. Hard disk: 320G (插左 IDE mode o既 SATA port)
2. Hard disk: 500G (插左 Raid mode o既 SATA, 行 Raid 1, Volume 0)
3. Hard disk: 500G (插左 Raid mode o既 SATA, 行 Raid 1, Volume 0)

兩隻 500G 起左個 Raid 1, 想試下蚊左一隻 (當有隻 HD 死左), 跟住 boot 機, 原來係 boot 唔起.

咁呢個 Raid 1 有嘜用? 當有隻 HD 死左會 boot 唔起機

有無師兄試過用 Intel ICH9R 起左 Raid 1 死過 hard disk, 實際情況係點樣呢

我個人覺得未必係ICH9R既問題
可能係底板BIOS bug
我都係用ICH9R (ASUS Rampage extreme)
OCZ Vertex 30G RAID 0 蚊走一隻一樣著到機不過array status 會顯示failed

TOP

原帖由 sunderstan 於 2009-3-24 09:57 發表
我個人覺得未必係ICH9R既問題
可能係底板BIOS bug
我都係用ICH9R (ASUS Rampage extreme)
OCZ Vertex 30G RAID 0 蚊走一隻一樣著到機不過array status 會顯示failed


我已經 update 左最新 bios. 都係咁 .
會唔會 當一隻 HD 有事, 一定要換番隻無事 HD 入去, 佢先可以 boot 得起並進行 rebuild?

[ 本帖最後由 laputafish 於 2009-3-24 10:00 編輯 ]

TOP

原帖由 laputafish 於 2009-3-24 09:59 發表


我已經 update 左最新 bios. 都係咁 .
會唔會 當一隻 HD 有事, 一定要換番隻無事 HD 入去, 佢先可以 boot 得起並進行 rebuild?

如果你有時間又有得試既
不如你試吓蚊左一隻出黎之後,將HDD入面既DATA洗左佢
再插番落去睇吓佢識唔識REBUILD

TOP

原帖由 laputafish 於 2009-3-24 09:59 發表

我已經 update 左最新 bios. 都係咁 .
會唔會 當一隻 HD 有事, 一定要換番隻無事 HD 入去, 佢先可以 boot 得起並進行 rebuild?


我估有兩種情況:第一個raid 1吾見左,個bios當你是用單HDD不是RAID1,人手調HDD boot機次序到剩下個隻

第二個把ICH9R,個mode由RAID轉返落AHCI,之後可以boot機。不過rebuild時,要轉回RAID mode,要在BIOS完全rebuild完才能退出BIOS

[ 本帖最後由 computer1975 於 2009-3-24 11:52 編輯 ]

TOP

原帖由 computer1975 於 2009-3-24 11:51 發表


我估有兩種情況:第一個raid 1吾見左,個bios當你是用單HDD不是RAID1,人手調HDD boot機次序到剩下個隻

第二個把ICH9R,個mode由RAID轉返落AHCI,之後可以boot機。不過rebuild時,要轉回RAID mode,要在BIOS完全rebuild完才能退出BIOS

果隻 hard disk 而家裝住d data, 無得亂咁試, 無左又會有一次災難.
要試又要另外搵兩隻 hard disk 試 ...
有無師兄已經有呢個經驗? ....

睇過呢版置頂一個 post "Hardware RAID Card 與主機板相容性目錄 ".
原來用 raid 咭唔係話買番黎, 就用得無問題.
當中, 可能 boot 唔起, 有d 又要每次用 CD-Rom boot 起先 先入到 windows.
有d boot 十次, 會有一次入到 windows.....
玩得 raid 咭都唔簡單.


[ 本帖最後由 laputafish 於 2009-3-24 12:00 編輯 ]

TOP