請問, 唔同脾子HDD, 同GB, RPM, BUFFER, 可唔可以行RAID0?

新手問題..請各位指教

sure~~~

回覆 2# 的帖子

真的? 因為我有隻死雞, 想買多隻黎入NAS行raid 0
死雞xWD 冇問題麻? 因為見到有ching放..

原帖由 omg2008 於 2009-3-26 11:31 發表
真的? 因為我有隻死雞, 想買多隻黎入NAS行raid 0
死雞xWD 冇問題麻? 因為見到有ching放..

應該ok, 不過行起上黎會以最細容量個隻計....
即係80g+250g行raid 0既話, 只會得160g空間...

原帖由 長崎良美 於 2009-3-26 11:34 發表

即係80g+250g行raid 0既話, 只會得160g空間...

如果spec一樣但唔同brand呢?

原帖由 長崎良美 於 2009-3-26 11:34 發表

80+250
= 80gb wo

原帖由 任天堂 於 2009-3-26 14:12 發表

80+250
= 80gb wo

樓上o既意思係行raid0用細harddsik去計, 細o既80gb, 咁兩隻就係80gb+80gb(250gb)=160gb

原帖由 ngmanwai 於 27-3-2009 01:52 PM 發表

樓上o既意思係行raid0用細harddsik去計, 細o既80gb, 咁兩隻就係80gb+80gb(250gb)=160gb

借post一問
我知raid1 就係計最細容量
乜raid0都係既咩?
唔係 80+250 => 330gb
新手未玩過raid

原帖由 winson1984 於 2009-3-27 15:37 發表

借post一問
乜raid0都係既咩?
新手未玩過raid

我都係新手 啱啱玩
不過兩隻齊齊讀寫的嘛 所以應該是160的

原帖由 winson1984 於 2009-3-27 15:37 發表

借post一問
乜raid0都係既咩?
新手未玩過raid

raid-0都係80+80
要jbod先係80+250, 但係冇效能提升