真係忍唔住問...請介紹SSD for WinXP? 急!謝謝

爬左兩日舊文, 越睇越亂...有d又話快但又lag...有d又話裝os 唔好...有d又話未出=.=...有d又話行raid0 唔好....

我好想立即買隻玩下...請大佬指點下迷津, 回答下面問題

由於係os drive, 所以其實30GB或以下都夠用...
我想問有邊隻SSD係裝WinXP 係快又唔lag ?? 價錢??
急!謝謝

1) 品牌 / 系列
2) ??GB
3) ???$

原帖由 James文少 於 2009-3-29 16:32 發表
爬左兩日舊文, 越睇越亂...有d又話快但又lag...有d又話裝os 唔好...有d又話未出=.=...有d又話行raid0 唔好....

我好想立即買隻玩下...請大佬指點下迷津, 回答下面問 ...

Soliware MLC / Vertex~ but vertex is faster and 20% more expensive then soliware~
Never use JMicron 602 controllers based SSD they lag like hell crazy~

原帖由 James文少 於 2009-3-29 16:32 發表

我好想立即買隻玩下...請大佬指點下迷津, 回答下面問 ...

vertex
有師兄話30G $999.
真係有D心動!

我都想買一隻,最緊要速度快&壽命長..SLC 30G

有無師兄介紹下....

其實SSD比普通harddisk快幾多???
有無網站可以睇下

原帖由 spiderrx 於 2009-3-29 18:24 發表

有無師兄介紹下....

有無網站可以睇下

又話爬咗好多文...
你搵番k_c_嘅一個關於ssd嘅post, 裡面就有條link, 果篇文章有好詳細分析...

原帖由 spiderrx 於 2009-3-29 18:24 發表

有無師兄介紹下....

有無網站可以睇下

咁唯有 x25-e 先可以滿足到師兄的願望

如果vertex 真係唔lag 又快, 咁我就去買先~

咁最平唔係JMicron 602既係Vertex?

原帖由 eh 於 2009-3-31 13:04 發表
咁最平唔係JMicron 602既係Vertex?

and Soliware