新手raid 0...

各位師兄,師姐,我對raid真係一d認識都冇..上網又睇唔明,而家,小弟有一塊x48rampage extreme及兩個wd640g同款又用過既hardisk想行vista 64bit raid0,但係冇FOPPY機,整個過程,我應該點做,而呢塊牙石板本身係ICH9R 係咪一行RAID0會用埋AHCI呢?
請賜教

我都係參考呢位ching既post咋,今日岩岩開始玩

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D9

vista 唔駛floppy

多謝回覆,我仲問少一樣,就係塊板有兩個唔同顏色既SATA插"黑色",係咪應該插果個位呢??

原帖由 奔走人 於 2009-6-13 17:45 發表
多謝回覆,我仲問少一樣,就係塊板有兩個唔同顏色既SATA插"黑色",係咪應該插果個位呢??

插籃色果d喎, ching

咁...請問黑色兩個有咩用??我見而家每塊板都有2-4個唔同色既SATA插...

原帖由 奔走人 於 2009-6-13 18:30 發表
咁...請問黑色兩個有咩用??我見而家每塊板都有2-4個唔同色既SATA插...

好似係唔同既晶片control, 1個ICH9R, 1個SIL5XXX....
唔係太識 , 你睇番說明書,應該有教點set

ASUS中高階主板通常都有跟一啲自家RAID/仿RAID技術,通常有2個SATA係FOR呢一個技術用
然後其他唔同顏色既一般係用黎區分唔同控制晶片控制既SATA PORT
說明書介紹隨板附送軟件個一PART應該有寫既

原帖由 121416 於 2009-6-13 18:50 發表
ASUS中高階主板通常都有跟一啲自家RAID/仿RAID技術,通常有2個SATA係FOR呢一個技術用
然後其他唔同顏色既一般係用黎區分唔同控制晶片控制既SATA PORT
說明書介紹隨板附送軟件個一PART應該有寫既

咁樣..我可以插呢兩個黑色去行RAID???

回答 :  ken 您好:

首先,我們十分感謝您的來信詢問。有關於您信中所提到的問題,您可同時在 Intel 及 Gigabyte Sata II 兩種晶片上各自安裝不同的 RAID,不會造成相衝的情況。

最後,再次感謝您對於技嘉的愛護與支持,若是您對於我們所提供之服務或是產品,仍有其他的建議或是疑問,歡迎您隨時透過本系統與我們聯繫,我們定當竭誠為您服務。

耑此 順頌時祺
技嘉科技敬上

原帖由 ncwken 於 2009-6-13 19:38 發表
回答 :  ken 您好:

首先,我們十分感謝您的來信詢問。有關於您信中所提到的問題,您可同時在 Intel 及 Gigabyte Sata II 兩種晶片上各自安裝不同的 RAID,不會 ...

發生咩野事???