【請問】買咗隻新 HDD ...

如果响磁碟管理喥都見唔到,請問係唔係隻 HDD 有問題?

我係放入裸族分別經 esata 同 usb 駁 pc 都試過,都係見唔喥!

謝謝幫忙!

回復 1# irhk

irhk ching,
BIOS 見唔見到,
新 HDD 要 format 啊

試下有舊HD放裸族 ,可能裸族問題.

應該試下直駁mb先... 如果bios見到, 入去windows將隻hdd format咗先... 然後再攞番出嚟放裸族...

謝謝您們的回覆!我已用兩部 PC 試過都唔得,如果確定有問題,我要抽時間長途拔涉返去換!

回復  irhk
irhk ching,
BIOS 見唔見到,
新 HDD 要 format 啊
nellwill 發表於 2010-5-5 12:44

試咗 bios 都唔見!我正是想 format 佢,但佢玩失踪!

試下有舊HD放裸族 ,可能裸族問題.
Horn 發表於 2010-5-5 12:53

個裸族無問題,我試過用有 data 嘅 HDD,usb 同 esata 都分別試過,read 到哂!

應該試下直駁mb先... 如果bios見到, 入去windows將隻hdd format咗先... 然後再攞番出嚟放裸族... ...
happy_gemini 發表於 2010-5-5 12:58

暫時試唔到住,我無 spare sata cable!

謝謝!

MB 會否太舊 ? 試試 update bios

你部pc有無用sata hdd呀?
有的話,拆1部咪有條spare sata cable囉
然後插落第2部xxxx/用windows碟boot機

make drive number and format then can use

謝謝您們的回覆!

應該試下直駁mb先... 如果bios見到, 入去windows將隻hdd format咗先... 然後再攞番出嚟放裸族... ...
happy_gemini 發表於 2010-5-5 12:58

你部pc有無用sata hdd呀?
有的話,拆1部咪有條spare sata cable囉
然後插落第2部xxxx/用windows碟boot機 ...
Faye 發表於 2010-5-5 19:37

唔該哂兩位!我應該試埋直駁 MB 嘅方法!THX!
我頭先去咗 SSP,舖頭幫我試咗 ... 直駁 MB detect 到,幫我 format 埋!

其實我一月中都响同一舖頭買過兩隻同型號 HDD,用裸族經 USB 駁 PC,再响磁碟管理喥 format 都無問題!唔知點解今次咁奇怪!

MB 會否太舊 ? 試試 update bios
bbyubb 發表於 2010-5-5 15:12

MB 係有三、四歲,但都有 update 過 bios,一月中都 format 過同型號 HDD,無問題!THX!

make drive number and format then can use
slandtk 發表於 2010-5-5 23:04

我之前係完全 detect 唔到隻 HDD,所以乜都做唔到!THX!