求救,成10TB資料可能無晒

win 08 raid5 換底版會死區?
換完底版(新裝windows)之後,
果6隻2TB認唔番(狀態寫不正確),
有冇人幫到我? Thanks

回復 1# pandahk

Raid正常都係認底板chips
有ching講過intel ich 9換10R個raid 5仲認到,你本身用咩板,而家換左咩板?

回復  pandahk

有ching講過intel ich 9換10R個raid 5仲認到,你本身用咩 ...
yohoman0000 發表於 2010-8-13 16:57

GA-X58A-UD5 轉 Asus Striker II Formula

回復  pandahk

有ching講過intel ich 9換10R個raid 5仲認到,你本身用咩 ...
yohoman0000 發表於 2010-8-13 16:57

如果換番舊底版,D資料拎唔拎得番?
果6隻2TB正常認番機會大唔大? Thanks

如果換番舊底版,D資料拎唔拎得番?
果6隻2TB正常認番機會大唔大? Thanks  ...
pandahk 發表於 2010-8-13 17:07

照正常嚟睇, 換番原先底板應該可以認得番...

題外話: that's why I always say raid is not considered as backup solution...

如果無寫入過任何野,照理用回舊底板,插返O岩個port係睇得返.

大家好似冇留意到一樣野
樓主係用windows server 2008, 而唔係底板內置raid

如果無寫入過任何野,照理用回舊底板,插返O岩個port係睇得返.
6seven 發表於 2010-8-13 17:22

" 插返O岩個port "  !!??  已經亂晒,點算!?  Thanks

大家好似冇留意到一樣野
樓主係用windows server 2008, 而唔係底板內置raid
KinChungE 發表於 2010-8-13 17:33

Thanks 師兄補充

" 插返O岩個port "  !!??  已經亂晒,點算!?  Thanks
pandahk 發表於 2010-8-13 17:34

我一陣vmware同你試下windows server 2008 raid-5認唔認port既先
事關我都係用緊windows server 2008 raid-5, 如果你換板就唔得, 會令我好驚