想問關於PERC 6/i 問題

準備遲d去買, 但有幾個問題想問...

1.張咭係行PCI-E 1.0 x8, 但我塊版剩返條slot係 PCI-E 2.0 x16 (x4 mode) (AsRock P55 Pro), 咁速度上會唔會有影響?有又會有幾多?

2. 條線係SFF-8484頭, 係邊度有得賣?想買條係去返SATA頭既.

3. 係唔係用返Dell既firmware最好? Software 用返 Dell 定係用 LSI 既好d? 如果用 LSI 既又有d咩要 set 先用得?

Thank you 各位!!!

1.張咭係行PCI-E 1.0 x8, 但我塊版剩返條slot係 PCI-E 2.0 x16 (x4 mod ...
siacelestar 發表於 2010-10-9 11:22

1. 得返 PCI-E 1.0 x4,應該夠用,除非你諗住RAID好多 SSD
2. Taobao大把,超平質素好,之前先買左條Foxconn 8484 to sata,做工好好 RMB$85 only
3. 係可以flash LSI firmware,我自己無flash。Software用Dell SAS RAID Storage Manager/ LSI MGM都得,我用LSI MGM會無左個advanced reconstruction wizard,所以用返Dell

題外話:
1) 夾唔夾板? 我的要用膠紙大法, 如果唔係會有一半 ram detect 唔到
2) 有冇 RAID battery?無的話行 RAID5 好很慢

題外話:
1) 夾唔夾板? 我的要用膠紙大法, 如果唔係會有一半 ram detect 唔到
2) 有冇 RAID battery ...
jwong2k04 發表於 2010-10-9 16:05

1. 我都用緊,用左之後perfect =)
2. 有用,上淘寶買啦,RMB$180左右

2. Taobao大把,超平質素好,之前先買左條Foxconn 8484 to sata,做工好好 RMB$85 only
Niel 發表於 2010-10-9 15:40

華強有冇?因為想上去買張咭時一次過買埋.

華強有冇?因為想上去買張咭時一次過買埋.
siacelestar 發表於 2010-10-9 16:45

唔多覺眼...D鋪太多太亂...=(

咁師兄想問埋如果我經淘一站去買cable受唔受架

咁師兄想問埋如果我經淘一站去買cable受唔受架
siacelestar 發表於 2010-10-9 17:06

哈哈,sorry,答你唔到...我係credit card + 順豐

1.張咭係行PCI-E 1.0 x8, 但我塊版剩返條slot係 PCI-E 2.0 x16 (x4 mod ...
siacelestar 發表於 2010-10-9 11:22

1) Raid card要插回 x16/x8的slot, 特別係6i的兼容性...

2) SFF-8484 to SATA 淘寶有大量拆機貨.....新高登都見過有

3) Flash LSI Firmware有機會入唔到Web BIOS, 個人喜歡比較喜歡用LSI Megaraid Manager

我都有興趣 師兄會係邊度入貨呀?