六隻HD行RAID 0 or RAID 10 ??

想用六隻行RAID
有冇必要用RAID card??
890FX + SB850 行會唔會死得好廿??
P.S 用SB行既Raid係咪叫software raid??

货到付款 會唔會更好??
其實係咪佢黎到果時比cash 佢??
22over7 發表於 2010-10-20 02:00

貨到付款未必個個賣家肯, 亦未必個個速遞有咁既服務
好多時就算寫明可以貨到付款都只係限中國以內

基本上用支付寶就唔使怕
KinChungE 發表於 2010-10-20 01:59

货到付款 會唔會更好??
其實係咪佢黎到果時比cash 佢??

Ching 我好小上tb 入野
果D 七天退换  30天保修   信唔信得過嫁?
22over7 發表於 2010-10-20 01:54

基本上用支付寶就唔使怕

死hardware raid, 買翻張同款實冇死
通常同一品牌較新型號既raid card都可以 ...
KinChungE 發表於 2010-10-20 01:52

Ching 我好小上tb 入野
果D 七天退换  30天保修   信唔信得過嫁?

ching 佢信唔信得過??

仲有想問下死hardware raid 卡有冇方法救返??
22over7 發表於 2010-10-20 01:50

死hardware raid, 買翻張同款實冇死
通常同一品牌較新型號既raid card都可以

真, 不過唔係就咁插一條線一出多插咁簡單
正常一般只用2個internal port出8隻HDD ...
KinChungE 發表於 2010-10-20 01:37

ching 佢信唔信得過??
http://item.taobao.com/item.htm?id=7855238930
仲有想問下死hardware raid 卡有冇方法救返??

佢話支持高达244个SAS和SATA设备
    真唔真
22over7 發表於 2010-10-20 01:35

真, 不過唔係就咁插一條線一出多插咁簡單
正常一般只用2個internal port出8隻HDD

6I先係真正raid controller
6IR只係普通SATA Controller, 行software raid
KinChungE 發表於 2010-10-20 01:32

佢話支持高达244个SAS和SATA设备
    真唔真

這個??
,0:119927969_3_1390208791
    6i 同6iR 有咩分別??
22over7 發表於 2010-10-20 01:28

6I先係真正raid controller
6IR只係普通SATA Controller, 行software raid