有無師兄用過以下CF當SSD用?

[CF] Transcend 8G Compact Flash (400X)         HK$ 365
Sandisk 8G Extreme Compact Flash 60MB/s         HK$ 393
我知Transcend 300X同Kingston 266X係SLC,
但我只係For P3M 1.13舊NB當IDE HDD用(舊HDD有Bad Sector先想換),
平時都係上吓網或睇相,效能同使用期很都唔係前提,
所以用平啲嘅MLC都ok,
係驚Boot唔起機,上唔到DMA 66,同用用吓Lag Lag吓咁,
以上兩隻邊隻用起上黎同安裝無問題呢?
又或者有無中價CF卡推介?
P.S 我8G夠用有餘.

[CF] Transcend 8G Compact Flash (400X)         HK$ 365
Sandisk 8G Extreme Compac ...
denc 發表於 2010-11-12 17:40

why do not choice Hardisk ?

我覺得P3機根本發揮唔到SSD工用,三百蚊買個handisk仲好過

都唔係純為效能,
一來因為舊HDD有Bad Sector先想換,
二來市面上好似得返三叔隻160GB IDE HDD,我無需要咁多位,亦唔知P3 Chipset會唔會認唔到大過128GB HDD.
三來用SSD或CF"Access Time"好似快好多,好似話對開Program嘅時間有幫助(我就係只想一按個Program唔駛等十幾秒先跳出黎,如果換咗個Program可以四五秒就跳出黎,對我已經好大幫助.)

Transcend 和 Sandisk CF 都有 DMA66 或以上,舊款 Sandisk 未必是 fixed disk mode,所以買 Transcend 穩陣。

買 adapter 時,有一款是孖咭 (master/slave) 連 2.5" 鐵殼,方便收螺絲。

回復 4# denc

BIOS有機會認唔到隻HDD
依家無晒D幾十G既一手HDD賣了吧

用CF黎裝OS,我見過EPC 有Ching咁做過...但佢唔係p3機....

Transcend 和 Sandisk CF 都有 DMA66 或以上,舊款 Sandisk 未必是 fixed disk mode,所以買 Transcend 穩 ...
rkkc 發表於 2010-11-12 18:57

唔該晒,但我之前搵過幾次都見唔到你所講嗰隻"孖咭連 2.5" 鐵殼",反而今日o係298見到一隻長身有縲絲位o係下面嘅無鐵殼安單卡嘅,$48,諗住買佢詙試.

回復  denc

BIOS有機會認唔到隻HDD
依家無晒D幾十G既一手HDD賣了吧

用CF黎裝OS,我見過EPC 有Ching ...
alax 發表於 2010-11-12 18:59

係喎!所以買CF卡當SSD好似穏陣啲.

我有隻40G同120G

兩、三年前用過 sandisk extreme III 4g (要用 tool 改成 fix disk mode),kingston 266x 8g (不用改) 配合 pIII / c7,感覺良好。那時貪的是 slc 和 "終身保養" 。