想買7200轉2.5" HDD, 320G or 500G 有咩好介紹? (bought ST9500420AS)

部notebook 原本隻160G 5400rpm 死左,
想買過隻HDD, 7200轉2.5" HDD, 320G or 500G 有咩好介紹?

Seagate ST95005620AS Momentus XT 2.5" 500GB SSHD (HDD + SSD) 固態混合硬碟

$830

想快又想多G數, 2樓for NB用真係唔錯

想快又想多G數, 2樓for NB用真係唔錯
Trojan 發表於 2011-5-30 22:45

快普通7200 幾多到? laptop用落去感覺到有分別嘛?
部 desktop 用SSD 同普通 harddisk 真係兩個世界!

快普通7200 幾多到? laptop用落去感覺到有分別嘛?
部 desktop 用SSD 同普通 harddisk 真係兩個世界! :d ...
alanhippo 發表於 2011-5-30 22:48

laptop無謂用啦, SSD做OS, storage 用7200 HDD好過啦
存取唔會快, 只係開機開program快左

laptop無謂用啦, SSD做OS, storage 用7200 HDD好過啦
存取唔會快, 只係開機開program快左 ...
Trojan 發表於 2011-5-30 23:04

ching 可能誤會
小弟想買 notebook 用 有分別嘛?

ching 可能誤會
小弟想買 notebook 用 有分別嘛?
alanhippo 發表於 2011-5-30 23:18

係喎, laptop喎,
有用呀, 開機, 開program都快好多, 一定好用過普通7200 hdd
快幾多我唔識用實質數字去講, 不過已經感覺同7200唔同, 但你唔可能同ssd比
不過就用電多d

預算唔多, 買左Seagate ST9500420AS 500G 7200rpm 建達 3年保,
本來想買320G 7200rpm 平平地, 點知原來宜家D 2.5" 7200rpm HDD好缺貨
最後揾到ST9500420AS $530買左~~~~

ps. 我自己都用緊Seagate 隻SSHD, 今日見到正都最平$820, 最貴見到 $899

隻HDD個AAM,APM校唔到!

Test @eSATA JMB36X 1.17.62.0
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 9# law1987
印象中,除非用原廠工具調校,2.5" NB HDD的APM值在每次開機/重新開機後會RESET

回復  law1987
印象中,除非用原廠工具調校,2.5" NB HDD的APM值在每次開機/重新開機後會RESET ...
protoplasm 發表於 2011-5-31 00:14

我係個CDI度拉完左右,禁啟用,佢會自己去返原本個位