自己手多, WD 外置硬碟資料冇哂...

前排買左隻WD My Book Essential 1.5tb usb2.0..
但因為小弟電腦行開RAID 0..
所以唔係幾忍受唔到個速度,但都將幾重要既資料(相)放入去..
始終都覺得raid 0幾危險..

但最近換了新底板,支援usb3.0 所以把心一橫,折左隻hd出黎...
諗住換隻usb3.0既盒...但因為未買返黎又要backup..所以就直接用sata插入電腦用.
點知電腦(win7 64 bit)認唔到..,(試過用第二部xp 32bit 都認唔到)我就再放返入原本wd usb2.0 個盒度...都係認唔返....
最後用R-Studio 都搵唔到有DATA

請問咁多位CHING 其實我係咪自己手多,做錯左呢?

(PS:小弟換過WD Passport 320gb 2.5吋 usb2.0 直插sata 冇問題..插黎插去就ok..所以先敢試..)

上去代理搵人help la.

已格式化.....

上去代理搵人help la.
ltangleo 發表於 2011-10-5 16:32

點解我醒唔起= =
    好後悔....

如果你無format過隻hdd應該data重係度wor...就算format過,有好多software都好易救到,你再講清楚個情況,上面講得唔清楚,你話raid 0覺得危險咁個raid 0有無data

R-Studio搵data, 應該full scan一次先

KinChungE 發表於 2011-10-5 16:53

用左一晚 full scan

如果你無format過隻hdd應該data重係度wor...就算format過,有好多software都好易救到,你再講清楚個情況, ...
yeeyee2004 發表於 2011-10-5 16:52

我係對比我用開raid 0, usb2.0真係好慢..

KinChungE 發表於 2011-10-5 16:53

原來係我未識用個R-Studio.....
    full scan後再要還原....
    但已經寫左約400gb入去...
    希望救得幾多得幾多.....

不過我想知,就咁拆盒放入電腦係咪錯架?

原來係我未識用個R-Studio.....
    full scan後再要還原....
    但已經寫左約400gb入去...
    希 ...
hgcjeffrey 發表於 2011-10-5 17:01

拆盒放入data唔係錯, 至於點解出事就唔知, 相信係人為禁錯掣既多

寫左400GB Data落去的話, 好大機會救出黎既data >90%都壞
因為一個file, 只要有1 bit overwrite左, 全個file都死哂